„Klubrádió
Esti gyors

"Harminc éve nem avatkozott be így senki a piaci viszonyokba"

12/01/2022 18:47

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Hatalmas károkat okozhat azoknak a termelőknek az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása, akik épp áremelésre készültek – véli Raskó György. Az agrárközgazdász szerint a kormány nem avatkozhat be ilyen szinten a piaci viszonyokba.

2022. január 12. Esti gyors-részlet / Interjú, Raskó György - 2022.01.12.
05:40
00:00
"Hat termék esetében – kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej – beavatkozunk az áraknak az alakulásába" – közölte Facebook-videóban Orbán Viktor szerdán. A miniszterelnök kijelentette, ezeknek a termékeknek az árát október 15-i szintre csökkentik. 

Raskó György szerint ilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa. Az agrárközgazdász a Klubrádiónak azt mondta, megdöbbentő, hogy a rendszerváltás után harminc évvel ilyen durván beavatkozik a kormány a piaci viszonyokba. "Szerintem ilyet egy kormány nem tehet meg, pláne visszamenőleg" – tette hozzá.

Megjegyezte, a miniszterelnök azt nem mondta el mely márkák áraira kell visszaállni. Az árak azonban áruházanként is változók.

Ennek Raskó szerint az lesz a következménye, hogy a drágább, magasabb minőségű termékek eltűnnek a boltokból, hiszen a magasabb áron nem értékesíthetők, így minden alapvető élelmiszerből a legolcsóbb lesz csak elérhető.

A probléma termékenként is nagyon eltérő, hiszen az étolaj és a liszt ára október 15-éig is nagy mértékben nőtt, előbbi átlagosan 31, utóbbi 13 százalékkal. Az e termékeket előállító válallkozókat kevésbé károsítja az árstop.

A csirkemell, a cukor és sertéscomb ára minimális mértékben emelkedett 2021 októbere előtt és azóta, hiszen ezeknek európai és magyar árszintje régóta alacsony szinten stagnál. A megnövekedett takarmány és energiaárak miatt várható volt az élelmiszerfeldolgozók áremelése. Az árak befagyasztásával azonban beláthatatlan mértékű veszteségeket szenvednek.

Erzsébet-utalvány Plusz kártya
Fotó: MTI/Mohai Balázs
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Raskó Györggyel
2022.01.12., szerda 18:05
Riporter: Szénási Sándor