„Klubrádió
Esti gyors

Hány napot kell majd várnia egy melegházasságban élő katás adózónak a szívműtétjére ellenzéki kormányzás alatt? – Selmeci János jegyzete

13/07/2021 17:42

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Olyan bátor ellenzéki ígéreteket szeretnék hallani, mint a dugódíj, a több biztosítós egészségügy, a kábítószerfogyasztás dekriminalizása, vagy az örökbefogadás engedélyezése azonos nemű pároknak.

2021. július 13. Esti gyors-részlet / Selmeci János jegyzete - 2021.07.13.
02:08
00:00

Ön meg tudná mondani, hogy hány százalékos jövedelemadót fog fizetni, ha az ellenzék nyeri meg a következő választást?

Nagyjából tudom, hogy milyen lesz a kormányzás, ha Orbán Viktor marad 2022 áprilisa után is Magyarország miniszterelnöke, egy csúnya szóban össze is tudnám foglalni, azt nem akarom, de biztosan nem tetszene. Azt viszont nem tudom, hogy milyen lenne az ország a Karácsony/Dobrev/Jakab-kormány alatt, pedig nagyon szeretnék már előre beleszeretni a leendő kabinetbe, és alighanem vannak még sokan rajtam kívül, akiknek a konkrétumok nélküli orbánozás nem elég. A konkrétumok alatt pedig nem azt értem, hogy lesz valamiféle elszámoltatás, és mindenre több pénz lesz, kivéve a stadionokra, hanem pontos számokról, az életemet befolyásoló konkrét döntésekről szeretnék hallani.

Szóval, kíváncsi lennék, hogy hány százalék lesz az áfa, és ha jóval alacsonyabb, mint most, akkor honnan lesz pénz oktatási meg egészségügyi reformra, meg az ingyenes alapdiplomára, utóbbiról az is érdekelne, hogy már 2022-ben jön, vagy csak később. Szeretném tudni, hogy fizetni kell-e majd az egészségügyi ellátásért, illetve fizethetek-e majd az állami kórházban a plusz szolgáltatásért, ha akarok. Érdekel, hogy marad-e a rászorultsági alapot nélkülöző, gazdagoknak kedvező családtámogatási rendszer, azt ígérik egyébként, hogy marad, csak kibővítik, ami jó, csak egyrészt miből, másrészt ezek szerint akkor Rogán Antal is lehívhatja majd az adókedvezményt a milliós fizetése után? Jó lenne előre látni, hogy nagyjából hány napot kell majd várnia egy melegházasságban élő katás adózónak a szívműtétjére, lesz-e egyáltalán melegházasság meg katás adózás az ellenzéki kormányzás alatt?

Én személy szerint olyan bátor ellenzéki ígéreteket szeretnék hallani, mint amilyen a dugódíj, a több biztosítós egészségügy és a vizitdíj bevezetése, vagy a kábítószerfogyasztás dekriminalizása, és az örökbefogadás engedélyezése lenne azonos nemű pároknak is. A közös ellenzéki programban eddig nagyon kevés konkrétum és zéró kockázat van, pedig Orbán Viktor legyőzéséhez bizony kockáztatni kell, mert még négy év Fidesz kormányzást nagyon nem lenne jó megkockáztatni.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2021. július 13-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.