„Klubrádió
Reggeli gyors

Hann Endre: Most van itt az ideje, hogy az ellenzéki poltikusok "nagyot mondjanak"

21/04/2021 10:37

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Medián felmérése szerint a kormányváltást szorgalmazó választók túlnyomó része egyetért azzal, hogy kormányváltás esetén az új kormány indokolt esetben bíróság előtt számoltassa el a Fidesz vezetőit. Hann Endre ügyvezető úgy véli, hogy a pártok által megrendelt felmérések célja meghatározni támogatottságuk mértékét. A választások közeledtével kampánystratégiájuk részeként az ellenzéki pártok merészebben nyúlhatnak a választókat érdeklő témákhoz, mert most van itt az ideje a "nagyotmondásoknak".

2021. április 21. Reggeli gyors - részlet 21.04.21. Hann Endre
11:27
00:00

Az ellenzékkel szimpatizálók körében végzett ezerfős reprezentatív kutatást a Medián a Momentum megrendelésére. Hann Endre, a Medián ügyvezetője beszélt a Klubrádióban a kutatás céljáról és eredményeiről. A közvéleménykutató azt a kérdést tette fel a kormányváltást támogató választóknak: "2022-ben, az esetleges kormányváltás után el kellene számoltatni a mostani kormány és a Fidesz vezetőit, és ha indokolt, bíróság elé kellene állítani őket. Egyetért, vagy nem ért egyet ezzel a javaslattal?" Hann szerint nem meglepő módon a kormányváltást akaró szavazók döntően egyetértettek.

Konferencia - Közvélemény-kutatás - Pártok félidőben
 
Hann EndreFotó: Beliczay László/MTI
 

Az elszámoltatásról szóló kérdésre adott válaszok pártokra lebontva:

- az LMP szavazói körében az átlagos érték 95;
- a DK szavazói körében 93;
- a Jobbik szavazói körében 91;
- a Momentum szavazói körében 90;
- az MSZP és a Párbeszéd szavazói körében 89;
- a párt nélküli, de kormányváltást akaró szavazók körében 87;
- az MKKP szavazói között 80.

Az ügyvezető szerint a 2022-es választások közeledtével egyre merészebben fogalmaznak meg az ellenzéki politikusok hangzatos üzeneteket, mint a Fidesz elszámoltatásának szükségessége, vagy hogy a járvány okozta gazdasági válságot egész másképp kellett volna kezelni, mint azt a kormány tette. Utóbbi az LMP egyik fő üzenete, amelynek népszerűségét szintén egy felméréssel vizsgáltatta meg. Hann hozzátette, most van itt az ideje ezeknek a "nagyotmondásoknak", amikor a pártok megpróbálnak az őszi előválasztás előtti pozícióharcban minél jobb helyet elfoglalni.

A szakember szerint a felméréseknek legitim és fontos szerepük van a pártok kampányában, mert ezek eredménye alapján határozhatják meg szervezetük, valamint politikusaik üzeneteinek pillanatnyi támogatottságát, valamint a tesztelés abban is segíthet nekik, hogy a jelöltjeik számára minél jobb helyet biztosítsanak a közös ellenzéki listán. A pártok számára üzeneteik fogadtatásának felmérése kampánystratégiájuk meghatározásához szintén fontos támpontokat adhat.

Az interjút követően megjelent a Medián ellenzéki politikusok népszerűségét vizsgáló felmérése is, amelyből kiderül, hogy jelenleg a jobbikos Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hann Endrével
2021.04.21., szerda 8:17
Riporter: Pálinkás-Szűcs Róbert