„Klubrádió
Esti gyors

Halkabban zúg az orosz propagandagépezet

20/05/2022 00:48

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az orosz hadsereg ukrajnai teljesítménye és a háború politikai, gazdasági ára lassan a teljes információs buborékban élő orosz emberekhez is eljut. És hallatszanak már a józanabb, szakértői hangok is - persze a hivatalos propagandisták mindent elnyomó kórusa mellett. Nemes Gábor, a Klubrádió külpolitikai újságírójának összeállítása.

2022. május 19. Esti gyors - részlet 22.05.19. Nemes Gábor
05:16
00:00

Valamelyest változás érzékelhető Oroszországban. Úgy tűnik alábbhagyott az orosz győzelmi himnuszokra ráállt orosz propagandagépezet zakatolása. Ennek egyik legfeltűnőbb jele, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ökölrázásai és fenyegetései helyett egészen békésen nyilatkozott Svédország és Finnország várható csatlakozásáról a NATO-ba.

"Ezekkel az országokkal kapcsolatban nincsenek problémáink. A NATO-hoz való csatlakozásuk nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszország számára" – mondta az Oroszországgal szövetséges posztszovjet államok vezetői előtt az orosz elnök. Ez komoly hangnemváltás.

 
Vlagyimir Putyin orosz elnök
 
 

Az orosz külügyminisztériumban is vannak olyanok, akik józanul vizsgálják a helyzetet, akik megpróbálnak szembeszállnia az orosz parlament, azaz a Duma ultrahazafias és a Nyugatot megleckéztetni vágyó képviselőivel. Pjotr Tolsztoj, a Duma alelnöke indítványozta hogy az Európa Tanács és az Emberi Jogok Európai Egyezménye után Oroszország lépjen ki a  Kereskedelmi Világszervezetből is (World Trade Organization – WTO). Dmitrij Biricsevszkij, az orosz külügyminisztérium gazdasági együttműködési osztályának igazgatója ezt nem tartotta elfogadhatónak. Szerinte ugyanis automatikusa Kazahsztán WTO-vállalásaihoz igazodnak a vámtarifák. Vagyis az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjaként Oroszország kénytelen lenne továbbra is betartani a WTO előírásait, előnyeit azonban nem élvezhetné.

Biricsevszkij erről a köztévében beszélt, ahol egyébként Mihail Hodarjonok, egykori katona és védelmi szakértő arról beszélt, hogy "gyakorlatilag az egész világ Oroszország ellen van"

Hodarjonok szerint

  • az ukrán hadsereg képes mobilizálni és fegyverekkel felszerelni magát,
  • Európa segítsége Ukrajnának kedvez,
  • a helyzet közeljövőben rosszabb lesz Oroszország számára,
  • az ukrán fegyveresek készek az utolsó emberükig harcolni.

Az összeállítást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Nemes Gábor összeállítása
2022.05.19., csütörtök 18:45