„Klubrádió
Reggeli gyors

„Halálra vannak ítélve”, mégis a Fideszre szavaznak

25/06/2019 16:40

| Szerző: Klubrádió

A közmunkások nem tudnak jövőt építeni, gyermekeiket taníttatni, egészségesen táplálkozni, annyira kevés pénzből kénytelenek élni. A kormány „nem egészen demokratikus módon” kapja meg a szavazatukat – mondja a szakszervezet elnöke.

2019. június 25. Reggeli gyors / részlet, Vécsi István (19.06.25.)
06:28
00:00

Vécsi Istvánnal arról beszélgettünk, hogy Nagy István agrárminiszter bő egy hete jelentette be, hogy a „vidéki közfoglalkoztatási lehetőségek bővítésére és a helyi mezőgazdasági termelés elősegítésére” minden korábbinál nagyobb szabású program indul, amelyben 500 helyen összesen 1400 hektár állami föld kerülhet öt évre ingyenes önkormányzati használatba. A Népszava beszámolója szerint mindössze 60 település jelentkezhet, többnyire szétaprózott földnyelvekre.

Úgy vélte, ilyen feltételek gazdálkodási forma mellett nem lehet hatékonyságról, gazdaságosságról beszélni. Egy helyi vállalkozót például pillanatok alatt tönkretehetnek, mert a közmunkások alkalmazásával az államnak nem számít a költség. Nincs előírva az sem, hogy ugyanannyiért kell eladniuk egy terméket, mint a vállalkozónak, tehát aláígérhetnek az árnak. Szerinte a mezőgazdasági vállalkozást ehelyett a szociális szövetkezetek irányába kellene elvinni, nem „nevetséges” 54 ezer forintért, hanem minimálbérért.

Föld napja - Hulladékgyűjtő akció Budapesten
 
Közmunka
 
Budapest, 2017. április 21. A MÁV közfoglalkoztatottjai dolgoznak a Föld napja alkalmából a MÁV és a helyi önkormányzat, illetve a Széchenyi Egyesület a MÁV XIV. és XVI. kerületi vasúti területein rendezett közös hulladékgyűjtő akciójában Rákosszentmihály vasútállomáson 2017. április 21-én. MTI Fotó: Marjai János
 


Vécsi István azt is mondta: Kelet-Magyarországon nem fogják tudni megszüntetni a közfoglalkoztatást, mert nincs elég piaci munkahely. Nincs perspektíva a közmunkások előtt, mert amennyi pénzt kapnak, az a nyomort konzerválja életük végéig. Nem tudnak jövőt építeni, gyermekeiket taníttatni, egészségesen táplálkozni. „Halálra vannak ítélve ezek az emberek” - mondta.

Választási időszakban lehet hallani olyan történeteket, hogy „nem egészen demokratikus módon” ezeknek az embereknek a szavazatai azt a kormányt támogatják, amely elveszi az életlehetőségeiket - közölte.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019. 06. 25. 07:20 
Műsorvezető: Dési János