„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Tömegével hamisíthatók a nemzeti konzultációs ívek

7/09/2020 15:02

| Szerző: Klubrádió

Sok órás videót tett közzé Hadházy Ákos, aki szerint a felvételek megmutatják, hogyan lehet csalni a nemzeti konzultációs ívekkel, százezrével gyártani a hamisított válaszokat. Az ellenzéki politikus úgy véli, semmilyen jelentősége nincs annak, a kormány mit közöl a visszaküldött kérdőívek számáról. Azt, hogy a szerinte konzultációnak álcázott kormánypropaganda ellen szervezett saját akciójával pontosan hány embert mozdított meg, egyelőre nem beszélt. Majd egy látványos eseményen akarja közölni az adatokat.

2020. szeptember 07. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Hadházy Ákos 2020.09.07.
06:02
00:00

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő 25 órányi videót tett ki a netre, amelyen szerinte az látszik, amint egy robot online módon fiktív adatokkal töltögeti ki a legutóbbi konzultációs íveket. Hangsúlyozta, a felvételből az nem derül ki, hogy a hamisításnak köze van-e a kormányhoz, tehát a hatalom által megrendelt akcióról van-e szó, vagy csak egy etikus hacker bemutatójáról, de ez teljesen mindegy is. A lényeg az, hogy a videó megmutatja a csalás lehetőségét, hogy így is ki lehet tölteni az íveket, ezért a nemzeti konzultáció teljesen komolytalan és hiteltelen történet – véli Hadházy.

A ellenzéki politikus szerint azt eddig is tudni lehetett, hogy a rendszer kijátszható, mert voltak már akik megmutatták, hogy hamis adatokkal és többször is ki lehetett tölteni az íveket, de a mostani videók ehhez képest is döbbenetesek, mert azt mutatják, hogy rendszerszinten tízezrével, százezrével is csalni lehetett az ívekkel. Hadházy szerint a videó közlése egyfajta felhívás nemcsak a kormánykritikus, független médiához, hanem még a kormánybarát sajtóhoz is, hogy nézzék meg, ahogy a robot töltöget, és írják meg, derüljön ki a nagy nyilvánosság előtt is a csalás lehetősége.

A kormány legutóbb állítólag 7,8 millió „a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról” szóló nemzeti konzultációs ívet küldött ki a lakosságnak, s ebből hivatalos közlés szerint közel 1,8 millió ívet küldtek vissza az állampolgárok. Hadházy szerint azonban semmilyen jelentősége nincs a kormány által közölt számoknak, egyrészt már a kérdések is hiteltelenek szerinte, hiszen nem arról van szó, hogy bárkit is ténylegesen megkérdezzenek bármiről, hanem propaganda akcióról. Azt is hangsúlyozta, a kormányzat semmilyen lehetőséget nem ad az adatok ellenőrzésére. Megemlítette, hogy egy korábbi nemzeti konzultáció alkalmával, három éve, Széll Bernadett képviselőtársával együtt többször próbáltak betekinteni az akkori adatokba, de szinte semmilyen lehetőséget nem, vagy esetleg csak 15 perceket kaptak a kontrollra. Igaz, ezek a negyedórák is elegendők voltak arra, hogy kiderüljön, a valóság köszönő viszonyban sincsen a számokkal. A mostani íveket is szeretnék ellenőrizni, de erre még nincs meg az engedélyük.

Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők (egykor az LMP társelnökei) a nemzeti konzultáció kormányzati meghirdetése után arra kérték az embereket, hogy küldjék vissza nekik a kitöltetlen nemzeti konzultációs íveket! Ezzel azt kívánják bizonyítani, hogy sokaknak nem tetszik a konzultációnak álcázott kormánypropaganda. Arról egyelőre nem akart beszélni, hogy eddig hány darabot kaptak, mert még mindig érkeznek hozzájuk a küldemények, másrészt fizikai valójában, egy látványos akció keretében szeretnék megmutatni a végleges számot. Szeretnék, ha minél nagyobb lenne a füstje és a lángja is az eseménynek, ezért a pontos számot akkor fogják elmondani. Most annyit közölt, hogy több százezer ember tiltakozott aktívan az agymosás ellen.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors/Interjú Hadházy Ákossal
2020. szeptember 07., hétfő 07.45
riporter: Szénási Sándor