„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: A romaellenes tüntetésen azért nem büntettek, mert az kormánypárti volt

2/06/2020 15:55

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos független képviselő felháborítónak nevezte, hogy a rendőrség a dudálós tiltakozások résztvevőinek súlyos bírságokat osztott ki, a csütörtöki, Országos Roma Önkormányzat elé szervezett tüntetést pedig nem ítélte a gyülekezési törvény hatálya alá tartozónak. Szerinte utóbbi esetben a kormány politikáját támogatták, hiszen a kormány most a romák ellen „hecceli” az embereket.

2020. június 01. Reggeli gyors / részlet, Hadházy Ákos (20.06.01.)
06:17
00:00

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt kérdeztük arról, hogy összejött a pénz a dudálós tüntetéseken kiszabott bírságokra.

Elmondta: az adományozók egyike sem ismert ember. Volt, aki 200 forintot küldött, a többség 1-2 ezret, de akadt olyan is, aki több százezret. Nagyon meghatónak nevezte, mindenkinek megköszönte a támogatást. Ha be kell fizetni, akkor rendelkezésre áll az összeg, de természetesen megtámadják a bírságokat. Ugyanis azért így tiltakoztak, mert jogászokkal egyeztetve arra jutottak, hogy így lehet törvényesen és járványügyi szempontból is helyesen elérni, hogy minél több ember kifejezhesse a véleményét. Szerinte tehát a rendőrség nem járt el törvényesen. Mindent megpróbálnak, hogy ne kelljen kifizetni a büntetést, ha sikerrel járnak, akkor a pénzt a korrupció és a propaganda elleni küzdelemre használják fel.

Csütörtökön szélsőjobboldali tüntetés volt a roma önkormányzat előtt, majd átvonultak a résztvevők Deák térre, ahol úgynevezett kegyeleti megemlékezést tartottak futballszurkolói csoportok, és azért nem büntetett a rendőrség, mert az nem esik a gyülekezési törvény hatálya alá. Hadházy Ákos elképesztőnek nevezte ezt a rendőri érvelést, és felháborítónak, hogy az egyik esetben büntettek, a másikban nem. Hangsúlyozta: a csütörtöki a kormány politikája melletti tüntetés volt, a kormány politikája ugyanis az, hogy heccelje az embereket a bíróságok és a romák ellen, ezért a rendőrség gyakorlatilag nem avatkozott be.

A hatalom eszköze egyelőre nem a börtön és a fekete autó – bár olyan már volt, hogy a „rémhírterjesztőkhöz” hajnalban bekopogott a rendőrség – hanem a pénzbüntetés. Ez történt, amikor táblát tett Orbán Viktor elé vagy Kövér László mögé, és ezt látni, amikor pártokat "mondvacsinált okokból" büntetnek, ez történt a DK-tól a Momentumon át a Jobbikig. Úgy fogalmazott: ha megengedik, hogy a büntetés és pénzelvonás fenyegetésével a kormány kordában tartsa az ellenzéket, azt tegye az ellenzék, amit kormány szeretne, menjen be a parlamentbe és mondja el jólfésülten az interpellációit, amelyeket nagyon sok ember nem lát, mert a kormánypropaganda eltakarja előle, akkor nem tudnak sok mindent elérni. Szerinte ezek az adományok azért nagyszerűek és azért tartják benne a lelket, mert mutatják, hogy lehet a kormánytól függetlenül politizálni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Klubrádió

Reggeli gyors
2020. június 1., hétfő
Műsorvezető: Szénási Sándor