„Klubrádió
Eurozóna

Háború készül az Arab-öbölben?

14/06/2019 15:06

| Szerző: Klubrádió

Ismét hajókra támadtak a térségben, valószínűleg iráni erők. Közben Trump elnök egy átfogó béketervről beszél.

2019. június 14. Eurozóna - részlet 19.06.14. Gyarmati István
17:53
00:00

Háborús veszélyt jelenthet, hogy Irán olajszállító hajókat torpedózott meg az Ománi-öbölben. A hír persze bizonytalan eredetű, az sem világos, hogy a két tanker japán-e, vagy Japánba szállított olajat, de a támadás nem tagadható, és fokozza a térségbeli feszültséget. Hetekkel ezelőtt már volt hasonló incidens az Emirátusok kikötőjében.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint az esetnek lesz folytatása. Különös fénybe helyezi a történteket, hogy a japán miniszterelnök épp Teheránban tartózkodott. Tehát provokációról is szó lehet, amellyel az Amerikai Egyesült Államokat akarták nehéz helyzetbe hozni. Donald Trump külpolitikájának két fókuszpontja van, Észak-Korea és Irán, az utóbbi a keményebb dió. Trump szerint rossz az iráni atomalku, míg Oroszország, Kína és Európa is támogatja azt.

Valaminek történnie kellene, hogy Iránban egy kevésbé agresszív rendszer váltsa fel a mostanit. Ez lenne a közel-keleti béke egyik feltétele. Igaz, hogy abban az esetben Szaúd-Arábia kerülne nehéz helyzetbe, ahol nagyon hasonló a berendezkedés. Az arab országoknak egyébként könnyen megváltozik a véleményük.

Az Egyesült Államok közben azon fáradozik, hogy összehívjon egy konferenciát, amely egy sokat emlegetett nagy béketerv első lépése lenne, összekötve egy gazdasági segítséget is nyújtó tervvel.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Eurozóna
2019. 06. 14. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter