„Klubrádió
Esti gyors

Hableány-tragédia: ha egy ember se halt volna meg, akkor is rendet kellene tenni

12/07/2019 20:52

| Szerző: Klubrádió

A magyar államnak kötelessége összehívni egy kerekasztalt a Hableány hajó utasainak és személyzetének halála után a rendőrök, a hajósok, a közlekedési hatóság és a turizmusért felelősök részvételével, mert meg kell oldani, hogy mindenki betartsa a hajózási szabályzatot - mondja Szalma Botond, aki a szállodahajókat csak éjszaka engedné be Budapestre.

2019. július 12. Esti gyors / részlet, Szalma Botond (19.07.12.)
04:19
00:00

Ma búcsúztatták a Hableány-katasztrófa magyar áldozatait. Szalma Botond, a Mahart volt vezérigazgatója szerint benne van a rendszerben a tragédia, mert elég nagy a káosz és nem mindig tartják be a szabályzatot. Ez ébresztő volt minden hajósnak, csak nem merték bevallani maguknak.

Ez mindenkinek megrázta a lelkét, eszébe juttatta, hogy eddig mit csinált és mi történhetett volna. Azért kell rendet tenni, mert a hajózási szabályzat betartásán kívül a megnövekedett forgalmat is szabályozni kell valahogy. Le kell ültetni a rendőröket, a hajósokat, a közlekedési hatóságot és a turizmusért felelősöket, nekik kell megbeszélniük, hogyan lehet elkerülni a jövőben az ilyen tragikus eseteket.

Nem venné vissza a forgalmat, csak a nagy hajókat nem engedné Budapesten este 11 és reggel 6 között közlekedni Szalma Botond. Nem a forgalmat kell csökkenteni, be kell tartani a szabályzatot, van vízi rendőrség és a Navinfo minden mozgást lát a Dunán. Ezt kell rendezni úgy, hogy sokkal nagyobb biztonságban legyenek az emberek és a hajók.

Szerinte a magyar államnak kötelessége összehívni ezt a kerekasztalt. Ezt eddig nem hívták össze, mert nincs közlekedési miniszter, ami "botrány szakmailag". Most meghalt 28 ember, de ha egy ember se halt volna meg, akkor is rendet kellene tenni - mondta Szalma Botond.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Wikipedia

Esti gyors
2019. július 12., péntek 18:50
Műsorvezető: Bálint Judit