„Klubrádió
Reggeli gyors

Ha Trump és Orbán a békéért szövetkeznek, akkor az kizárólag Putyin békéje

4/08/2022 09:10

| Szerző: Csernyánszky Judit

A magyar kormányfő vajon miért írta azt, hogy Trump az amerikai elnök? Most együtt hirdehetik a fehérek felsőbbrendűségét Dallasban. Az amerikai konzervatív fórum szervezője tisztában van azzal, hogy Orbán puszta náci fajelmélete miatt elvárták tőle, hogy mondja vissza a meghívást, de ő meg akarja személyesen hallgatni. Az ukrán külügyminiszter szerint a magyar vezetés mást mond, mint amit tesz. Nemzetközi lapszemle.

2022. augusztus 04. Lapszemle 20220804/Csernyánszky
05:31
00:00

A Brookings Intézet populizmus szakértője, William Galston szerint sok nacionalista-populista konzervatívnak Budapest jelenti Rómát, Viktor Orbán pedig a pápát, miután szerinte Orbán a nemzeti konzervatív mozgalmak központi figurája lett, akihez sokan jönnek el, és aki sokakat felkeres, mint például Donald Trump exelnököt is. A Wall Street Journalban arra hívta fel a figyelmet, hogy nem ártana odafigyelni Orbánra, amikor például Tusványoson Jean Raspail könyvét ajánlotta, ami a „lakosságcsere  teóriáját”, a fehérek felsőbbrendűségét hirdeti, és arra szólított fel, hogy a nyugat védje meg a magát a nem nyugati hordáktól. A menekültektől.

 
Orbán és Trump 2022 nyarán
Orrbán Viktor Facebookja
 

 

Az amerikai szerző Orbán beszédében felfigyelt arra, hogy voltaképpen Amerikát is leszólta, hisz ott is kevert fajú népek élnek az ő radikális felfogása szerint, és az ilyen népeket nem tartja nemzetnek. Azaz nem tartja a nyugati világhoz tartozónak se a déli keresztényeket, sőt az összes nem keresztényt sem. De nemcsak az iszlám világ nem tartozik a fajába, de a zsidók sem, ami rezonál Orbán régóta érződő antiszemitizmusára. Nem véletlenül reagált erre a főrabbi sem.

Másrészről, amikor Orbán azt mondta, hogy az Uniónak nem kellett volna állást foglalnia se az ukránok mellett, se az oroszok ellen, akkor Galston szerint az úgy fordítható, hogy Európát nem kellett volna, hogy zavarja, ki kit támadott meg, nem kellene választania a demokrácia és az autokrácia között sem. De ebbe az orbáni beszédbe az is be volt kódolva, hogy Ukrajna legyen semleges és adja fel területei jelentős részét. Orbánt ugyanis csak az érdekli, hogy legyen vége az ellenségeskedésnek, hogy csökkenjenek az energiaárak.

Orbán utalt az egykori magyar területek visszaszerzésére, és bejelentette, sokkal tartoznak neki, amit be is fog mindenkin hajtani. Nos, revansizmusa magyarázatot ad arra, miért nem bánja, hogy Oroszország erőszakosan megváltoztatja a határait.

Donald Trump saját közösségi hálóján, a Truth Social portálon tette közzé a hírt, hogy találkozott barátjával, Orbán Viktorral, akinek ezúton is gratulált újraválasztásához, és megállapította, hogy kiválóan eligazodik a világ dolgaiban – írja az amerikai Business Insider. De a cikk azonnal értékel is, Trump egy olyan autoriter vezetőt fogadott, akinek fajelmélete kizárná a kevert faj kategóriát.

Mit szólna ahhoz, ha az USA Bajnai Gordont (ne adj’ isten Gyurcsány Ferencet) nevezné ma “Magyarország miniszterelnökének” – így, jelen időben?! – teszi fel a kérdést Purger Tibor, a vajdasági Szabad Magyar Szó alapítója véleménycikkében, aki Orbán Trumpnál tett látogatásakor arra lett figyelmes, hogy a magyar kormányfő azt írta a közösségi hálóra beszámolójában, hogy az amerikai elnöknél járt. Ha ezek ketten a hüvelykujjukkal a „békéért” szövetkeznek, akkor az csak és kizárólag Vlagyimir Putyin békéje lehet – amelyben mindenkinek “juss” van, aki nem az orosz világbirodalom szekerét tolja.

 
Orbán-Trump
 
Donald Trump, Orbán Viktor, 2022. augusztus 2., Facebook
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=605523564278579&set=a.347694613394810&type=3
 

 

A Nagy Testvér különféle bűnügyi vizsgálatok célpontja (pénzügyi machinációk, választási csalásra való felbujtás, összeesküvés a hatalom ellen), vagyis kiváló partner a jövőbe látó magyar kistestvér számára. Az amerikai Republikánus Párt legbelső körei, sőt a Trumpot annak idején elnökké ütő ausztrál médiamágnás tévéje és konzervatív lapjai is éppen azon dolgoznak, hogy Trumpot végleg kiszorítsák a politikai arénából, mert belátták, mekkora szégyent, sőt bajt hozott a párt fejére. Amerikáról nem is beszélve, írja a szerző.

A Bloomberg szerint nagy várakozás előzi meg Orbán péntek hajnali beszédét a dallasi konzervatív CPAC rendezvényen. A rendezvényt szervező elnök, Matt Schlapp tisztában van azzal, hogy Orbán puszta náci fajelmélete miatt elvárták tőle, hogy mondja vissza a meghívást, de ő úgy fogalmazott: hallgassuk először meg, mit mond, s ha valaki nem ért vele egyet, akkor majd megvitatjuk.

Az Orbán-kormányról is kérdezte az Ukinform az ukrán külügyminisztert, aki úgy fogalmazott, egyelőre mást mond a magyar vezetés, mint amit tesz. Hisz hiába tiltakoznak, csak megszavazták a szankciókat, megszavazták Ukrajna uniós tagjelölti státuszát is. Akkor lesz baj, ha azt is cselekszi majd, amit mond. De egyelőre még nem tartunk ott – jelentette ki Dmitri Kuleba ukrán külügyminiszter.

Az amerikai tekintélyes Pew Research Center most összegezte külön írásban az Orbán megválasztása után végzett közvéleménykutatást, amely szerint 10 megkérdezettből négy (ők egyébként többnyire fiatalok) szerint kevésbé demokratikus Magyarország Orbán hatalomra kerülése óta, minden harmadik szerint sokkal demokratikusabb és 10-ből kettő azt mondja semmi nem változott.