„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Ha találkozni szeretnék halott rokonaimmal …

20/01/2020 16:45

| Szerző: Klubrádió

Időutazásról, fekete lyukakról, relativitáselméletről is beszélgetett Para-Kovács Imre fizikus vendégével, Rácz István tudóssal aki a tér és idő határait kutatja.

2020. január 20. Ötös - Para-Kovács Imrével (2020. január 20., hétfő 10:00)
88:55
00:00
Műsorvezetők: Para-Kovács Imre Szerkesztők: Lay Viktória

Belenyúlhatunk-e egy fekete lyukba, aztán visszahúzhatjuk-e az ujjunkat? Találkozhatunk-e halott nagyapánkkal, vagy fiatal kori önmagunkkal? Átléphetők-e a téridő határai? A válaszokat Rácz István, a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa igyekezett megadni az Ötösben.

A tudós szerint Albert Einstein relativitáselméletének ugyan léteznek a múltba utazást is felvető, nem triviális megoldásai – amelyek zárt időszerű görbéket feltételeznek –, de ezek annyira izolált, partikuláris megoldások, hogy senki nem tekinti őket komolyan vehető lehetőségnek.

 

Az Einstein-elmélet szerint tehát a tér és idő geometriája, bizonyos anyageloszlások mellett, ugyan megváltozhat azon túl is, hogy „egyszerűen” csak görbülne – mint gravitáció esetén – de olyan megoldásokhoz, amelyekben féreglyukak, és így időgépek is előfordulhatnának, olyan típusú anyagra lenne szükség, amilyet még soha, senki nem figyelt meg. Ennek a matériának olyan tulajdonságokkal kellene rendelkeznie, és olyan hatalmas mennyiségben kellene előállítani, ami jelenleg minden szempontból elképzelhetetlen – tette hozzá Rácz István.

Azt is érdemes tudnia a próbálkozóknak, hogy ha valaki a fekete lyukakat is körülvevő eseményhorizonton kívülről szemléli a világ történéseit, akkor az ő szemszögéből egy részecske – vagy a kísérletezőnek a fekete lyuk felé közelített ujja – végtelen hosszú idő alatt éri el a téridő határát. Ezért a kísérlet nem történhet meg, legalábbis a kísérletező számára semmikép – jegyezte meg a Wigner-kutatóközpont részecske és magfizikai intézetének, azon belül a gravitációfizikai kutatócsoportnak a munkatársa.

A kérdések száma azonban ettől még végtelen marad, Rácz István is birkózik velük, és olyan elméleti technikák kidolgozásával foglalkozott, amelyekkel elérhető a tér és idő pereme..

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! (A felvétel 24. percétől)

Ötös/Interjú Rácz Istvánnal
2020. január 20., hétfő 10.00
műsorvezető: Para-Kovács Imre