„Klubrádió
Hetes Stúdió

CEU-rektor: Ha a Néppárt nem tud segíteni, akkor is maradunk Budapesten

8/04/2019 17:51

| Szerző: Klubrádió

Nem szűnt a bizonytalanság a CEU budapesti jövőjét illetően, miközben az Európai Néppárt három bölcse már felvette a kapcsolatot az egyetemmel – erről beszélt a Klubrádiónak az intézmény rektora, Michael Ignatieff. Kijelentette, ha a Néppárt nem jár sikerrel a magyar kormánynál a CEU ügyében, az egyetem akkor is marad Magyarországon, bár azt még nem tudja, hogyan.

2019. április 08. Esti gyors-részlet (20190408 CEU)
06:58
00:00
A CEU Budapesten maradása ugyan nap mint nap szóba kerül, egyelőre azonban semmiféle olyan garancia nem született a kormány részéről, ami a felsőoktatási intézmény budapesti jövőjét biztosítaná – mondta a Klubrádiónak Michael Ignatieff, a CEU rektora.

Az egyetemi vezető azt is elmondta, az Európai Néppárt három bölcse – akik azt vizsgálják, a Fidesz ténykedése összeegyeztethető-e a néppárti tagságával – már felvette a kapcsolatot a CEU-val. Még nem adtak meg időpontot a tárgyalásra, de amikor erre sor kerül, a CEU részéről elmondja nekik, hogy az amerikai diplomát is adó egyetem Magyarországon akar maradni, amennyiben erre megkapják a jogi garanciákat – nyilatkozta a rektor.

Michael Ignatieff hozzátette, azt is részletezni fogja a néppárti bölcseknek, mit értenek a legalitás garanciáin, és azt is elmondja nekik, szeretnék, ha ebben hatást tudnának gyakorolni a magyar kormányra, hiszen tisztán és egyértelműen közölték, a Fidesz csak akkor maradhat a Néppárt tagja, ha a CEU-ügyet véglegesen és pozitív döntéssel megoldja.

 
Michael Ignatieff;
Forrás: Flickr
 

A rektor azt is kijelentette, ha a Néppárt nem jár sikerrel a magyar kormánynál, a CEU akkor is Budapesten marad, nem zárják be a Nádor utcaii kapukat, nem tűnnek el. „Aki öt év múlva idejön, még mindig itt találkozhat velünk. Most még nem látom pontosan, hogyan, de az biztos, hogy nem üldözhetnek el minket olyan könnyen”– fogalmazott.

A CEU továbbra is megoldatlan ügyének jelenlegi állásáról, illetve arról, hogy a Stanford felbukkanása mennyiben jelent új helyzetet, Michael Ignatieff hosszabb interjút adott Váradi Júlia riporternek. A teljes beszélgetést a szombati Hetes Stúdió közli április 13-án. A most közölt részlet az Esti gyors április 8-ai, hétfői adásában hangzott el.

Március utolsó hetében a CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt is nyilatkozott a Klubrádiónak. Ő két hete azt mondta, A CEU-t nem kereste meg a kormány azóta, hogy a miniszterelnök ígéretett tett rá, az egyetem Budapesten maradhat.

Enyedi Zsolt elmondta: azt írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt ígérte a bajor kormánynak, hogy a CEU ugyanúgy taníthat és kutathat Budapesten, mint az elmúlt két évtizedben. A rektorhelyettes március végi interjújában hangsúlyozta, az utóbbi húsz évben amerikai diplomát is kiadhattak Magyarországon, amit a kormány mostanra ellehetetlenített.

Arról is beszélt, hidegzuhanyként érte őket a hír, hogy az Oktatási Hivatal nem tervezi a CEU jogi státuszának, működési engedélyének felülvizsgálatát 2019-ben. Szerinte a kormány nem kívánja megnézni az amerikai képzésükhöz kapcsolódó dokumentumokat, bizonytalanságban akarja őket tartani.

Esti gyors/Interjú a CEU rektorával/Részlet
2019. április 08., hétfő 18.35
riporter: Váradi Júlia