„Klubrádió
Reggeli gyors

Ha a kormányzatot nem érdekli, hogy miből veszi meg a magyar munkavállaló a csirkefarhátat, akkor az egy nagyon komoly üzenet mindenki számára

14/01/2022 11:05

| Szerző: Klubrádió

Figyelmeztető demonstrációt tart a Magyar Szakszervezeti Szövetség január 31-én. A cél a bérrendezés elősegítése, illetve a pedagógusokkal való szolidaritás. Vendégünk volt Székely Tamás, a szövetség alelnöke, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

2022. január 14. Reggeli gyors - részlet 22.01.14. Székely Tamás
05:56
00:00
"Minden mindennel összefügg. Január 31-én lesz a pedagógusoknak egy megmozdulása (egyelőre a kormány még a kétórás figyelmeztető sztrájkot sem engedélyezte, ez ellen a Pedagógusok Szakszervezete bíróságon tiltakozik), és ezzel összhangban a Magyar Szakszervezeti Szövetség tagszervezetei úgy gondolják, hogy mindenképpen erőt kell demonstrálni, mivel a bértárgyalások olyan helyzetbe kerültek sok helyen. Több cégnél megakadtak a tárgyalások, nagyon messze vannak a munkáltatói ajánlatok a dolgozók elvárásaitól. Azt látjuk, hogy jócskán az elvárások alatt van több munkáltató ajánlata, függetlenül attól, hogy magyar vagy külföldi cég-e" – mondta Székely Tamás, a MSzSz alelnöke. A demonstráció a szakszervezetek részéről most kizárólag a bérről szól, illetve szolidaritásukat fejezik ki a pedagógustársadalom mellett – tette hozzá.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a demonstráció keretén belül Budapesten valószínűleg egy forgalomlassítás lesz, illetve a mai egyeztetés során megnézik, hogy az ország nagyobb városaiban hasonló megmozdulásra lesz-e lehetőség. Az első számú forgatókönyv az, hogy – a rendőrséggel egyeztetve – egy jelentős méretű autós felvonulást tartanak egy meghatározott időpontban.

"Ha a kormányzatot nem érdekli, hogy miből veszi meg a magyar munkavállaló a csirkefarhátat, akkor az egy nagyon komoly üzenet mindenki számára" – reagált Székely Tamás arra a felvetésre, hogy a rendőrség nem vagy negatívan reagálna az engedélykérésükre.

A helyzet súlyosságát jól jelzi az is, hogy teljes az egység a szakszervezeti szövetségen belül a demonstrációval kapcsolatban. "Ez egy fontos jelzés mindannyiunk számára" – zárta a beszélgetést Székely Tamás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Székely Tamással
2022.01.14., péntek 07:43
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert