„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gyurcsány úgy tesz, mint Mao Ce-tung

5/08/2019 18:42

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Egyre többször mutatkozik a DK elnöke fiatalok között. A Párt szavazótábora középkorúakból, idősekből áll, nyitnia kell tehát, ha felszínen akar maradni.

2019. augusztus 05. Megbeszéljük - részlet 19.08.05. Kiszelly Zoltán
20:33
00:00

Aki kiszorult a politikából, az természetesen visszakapaszkodni, és erre egy lehetőség a fiatalok megnyerése. Az MSZP és a DK szavazóbázisa, középkorú, vagy idős emberekből áll, nem csoda tehát, ha Gyurcsány Ferenc a fiatalabbakat akarja megszólítani. Így értékelte Kiszelly Zotán politológus, a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet regionális igazgatója a hírt, hogy a DK elnöke egyre többször találkozik ezzel a korosztállyal vidéken is.

Egy egy politikai minta – véli a politológus, Mao Ce-tung egykori kínai vezető is így tett, például órákig úszkált a Jangce folyóban fiatalokkal, vissza is tudott térni a hatalomba. Egyébként Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöksége idején is nyitott már a fiatalok felé. Az európai parlamenti választások sikerén felbuzdulva lendületben van, egyébként is sikeres kommunikátor.

Közben a fiatalok nem tudnak sokat a kormányzásáról, annak hibáról, az őszödi beszédről, az állami erőszakról, arról, hogy az országot még a 2008-as válság előtt, a Gyurcsány-kormány idején előzték meg a szomszédos országok. Tehát őket könnyebb megnyerni, mint a tapasztaltabb választókat, bár azt sem szabad elfelejteni, hogy a nagy részük nem megy el szavazni, sokukat egyáltalán nem érdekli a politika – véli Kiszelly Zoltán.

A Fidesz is vadászik a fiatalok szavazataira – folytatta a politológus –, és most ez a legnépszerűbb párt a körükben, míg korábban a Jobbik volt az, amíg elég radikálisan politizált. Úgy véli, bár a Momentumban sok a fiatal, és a párt egésze is fiatalos, csupán pár egyetemi városban ért el jó eredményt, ezért nem veszélyezteti a kormánypárt hegemóniáját.

A Fidesznek szerinte nincs kihívója. Az ellenzék csapdahelyzetben van, az együttműködést akadályozza a pártok elitje, nem bíznak meg egymásban. Most próbálnak külön-külön pozíciót fogni, mert amelyik párt jól szerepel az önkormányzati választásokon, az a következő parlamenti választásnak jó pozícióból vághat neki – mondta Kiszelly Zotán.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor.

Megbeszéljük
2019.08.05. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György