„Klubrádió
Reggeli gyors

Győri kampány: „a Fidesz politikai kalandorokat vásárol”

23/01/2020 14:26

| Szerző: Klubrádió

Vasárnap tartják Győrben a korrupciós és szexbotrányba keveredett, volt fideszes Borkai Zsolt lemondása után a polgármester-választást. Az MSZP egyik korábbi helyi politikusa a Fidesz mellé állt, mi Pollreisz Balázst, az ellenzék jelöltjét kérdeztük. 

2020. január 23. Reggeli gyors / részlet, Pollreisz Balázs (20.01.23.)
08:44
00:00

A vége felé jár a győri kampány, január 26-án, vasárnap döntenek a szavazók arról, hogy ki foglalhatja el a korrupciós és szexbotrányba belebukott, volt fideszes Borkai Zsolt helyét. Borkai a botrányok ellenére is nyert október 13-án, kevesebb mint 700 szavazattal, de végül erős nyomásra előbb kilépett a Fideszből, majd lemondott.

Pollreisz Balázst, az ellenzék polgármester-jelöltjét kérdeztük az esélyekről, és arról, hogy a győri MSZP volt alelnöke beállt a Fidesz mellé, ez különösen azért érdekes, mert tavaly ősszel a Jobbik négy tagja szállt ki az ellenzéki együttműködésből, lényegében biztosítva ezzel a Fidesznek a közgyűlési többséget.

Úgy tűnik, akkora a baj a Fidesznél, hogy muszáj megvásárolniuk politikai kalandorokat – mondta Pollreisz Balázs. Szerinte egyébként mellényúltak, mert Németh Árpádhoz (ő a párt volt helyi alelnöke) gyakorlatilag 2014 óta semmi köze nincs az MSZP-nek. A szakítás oka öt évvel ezelőtt az volt, hogy ő „látványosan átállt a Fideszhez”, de mivel már jó ideje nem foglalkoznak vele, rá se lát a helyzetre, „azt mond, amit gondol”.

A választás arról szól szerinte, hogy visszavegyék a város becsületét. A Borkai-ügyről úgy vélekedett: nem az a fő probléma, amit a videón láthattunk (a polgármestertől és barátaitól-üzletfeleitől), hanem az, hogy ezt miből tudta finanszírozni Borkai Zsolt. Szerinte ez sok fideszest is zavar, és értik a választók, hogy kihasználták őket.

Régen volt olyan kampány Győrben, ahol érződik, hogy két esélyes számára van tétje. Az azonnali.hu szervezett egy polgármester-jelölti vitát, amelyre csak a Fidesz jelöltje, Dézsi Csaba nem ment el. Amúgy jó hangulatú esemény volt, de Pollreisznek vele lenne a legtöbb vitája. Arról is beszélt az MSZP helyi elnöke, hogy bár a közgyűlésben fideszes többség van, bízik benne, minden képviselő a város érdekeit képviseli és a város érdekében együttműködne, ő is ezt tenné polgármesterként. Hiányolta az értelmes, nyílt vitát, az észérveket arról, mi a jó a városnak. Pollreisz Balázs nyilvános vitákat tartana és befogadna kompromisszumos javaslatokat az egyes városrészek fideszes képviselőiről is. Ha ezeket nem szavazzák meg, a választók is látnák, hogy kit képviselnek a fideszesek és kit nem.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely vezetője és Karácsony Gergely főpolgármester is érkezik Győrbe csütörtökön, az ellenzéki jelölt úgy tudja, ilyen még nem volt, hogy ők ketten egyszerre egy nyilvános fórumon szólaljanak fel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Wikimedia Commons

Reggeli gyors
2020. január 23., csütörtök 07.30
Műsorvezető: Lampé Ágnes