„Klubrádió
Esti gyors

Gyógyulj, ha tudsz - Bálint Judit jegyzete

26/07/2019 18:00

| Szerző: Bálint Judit/Klubrádió

A beteg meg akar gyógyulni, ezért ha kell, felkel hajnalban. Ha kell, sorban áll, mert élni akar. Ahogy az orvos is kifacsarja magát a végsőkig, mert ő meg gyógyítani akar.

2019. július 26. Esti gyors-részlet (2019.07.26. Bálint Judit jegyzete)
01:37
00:00
Azon gondolkoztam, van-e még értelme dühöngeni azon, hogy milyen állapotban van az egészségügy. Van-e még értelme felháborodni azon, hogy a legkiszolgáltatottabb rákbetegek hajnalban tolonganak a bezárt váróterem előtt, a sorszámhoz juttató sorszámra várva.

Mert ez már nem különlegesség, nem kirívó eset, ez maga a rendszer – ehhez kell alkalmazkodni. És ehhez fogunk alkalmazkodni, mert mi a jó istent tudnánk csinálni. A beteg meg akar gyógyulni, ezért ha kell, felkel hajnalban. Ha kell, sorban áll, mert élni akar. Ahogy az orvos is kifacsarja magát a végsőkig, mert ő meg gyógyítani akar.

Én ma két egészségügyi intézményről pattantam le, mondjuk semmi komoly bajom nem volt, az egyik kórházban egy előre megbeszélt vizsgálat maradt el, mert szabadságra ment az orvos, máshol pedig egy éves szűrővizsgálatra nem jutok el mostanában, mert a szakrendelőben csak a jövő hónap közepén nyílik meg a lehetőség egyáltalán arra, hogy szeptemberre időpontot kapjak. Ez utóbbi annak fényében különösen dühítő, hogy a KSH adatai szerint a magyarok háromnegyede szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségben hal meg. És amikor mindez kapcsán a HVG megkereste az Emmit, a válasz az volt, hogy ez egyebek mellett azért van, mert sokan nem, vagy csak későn veszik igénybe a szűrővizsgálatokat. Hát de ha nem lehet időpontot kapni, akkor nem csoda.

Érdekes módon, ugyanebben a kerületi szakrendelőben, ugyanehhez doktorhoz térítéses szakellátás keretében potom 20 ezer forintért már a jövő héten elmehetek. A történetnek nincs tanulsága, csak gondoltam, elmesélem. Mert ez sem kirívó eset, ez a rendszer. Megszoktuk, működik.

Bálint Judit jegyzete a 2019. július 26-i Esti gyorsban hangzott el.