„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyógyszermaradványok az ivóvízben. Aggódjunk?

26/06/2020 18:47

| Szerző: Klubrádió

A Dunában 52 féle gyógyszerhatóanyagot találtak, ezek közül 32 az ivóvízben is megtalálható. Komoly veszélyt nem jelentenek, annyira kis mennyiségekről van szó.

2020. június 26. Reggeli gyors - részlet 20.06.26. Szilágyi László
07:33
00:00

Készültek már vizsgálatok arról, hogy mi is van a Dunában, de ennyire célzott és alapos kutatás még nem volt, amely ilyen pontos eredményeket hozott volna. Magyar szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a folyó vizének szennyezőanyagaiból mi kerül az úgynevezett parti szűrésű ivóvízbe. Ez egy természetes víztisztítási módszer, amikor is a szűrő szerepét a kavics és homokréteg tölti be.

A part közelében lévő csápos kutak mintegy kétmillió embert látnak el ivóvízzel a fővárosban és környékén. Fontos tehát tudni, hogy a kémiailag aktív gyógyszermaradványok fennakadnak-e a szűrőn. Nos a Dunában 111 féle hatóanyagot kerestek, 52 félét meg is találtak. Egyebek között lidokaint, szív- és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek maradványait, de még hormonokat is.

 

Szilágyi László a Víz, gáz, fűtéstechnika és Hűtés, klíma légtechnika szaklap kiadóvezetője elmondta, hogy ezek az anyagok bárhol bekerülhettek a vízbe, nyilván nem egy-két településen, sőt nem is csak egy országban. Származhatnak az emberi vizeletből, de olyanok is vannak, akik lehúzzák a vécén a felesleges gyógyszereket.

A kutatás azt igazolta, hogy a parti szűrés rendkívül hatékony, 95 százalékos, tehát nincs ok aggodalomra. A Dunából származó ivóvíz jó minőségű. Amikor arról beszélünk, hogy ez, vagy az a gyógyszerhatóanyag megtalálható benne, akkor nagyon kis mennyiségekre kell gondolnunk, nanogrammokra literenként. Ahhoz, hogy ez megártson egy embernek, komolyabb károsodást tudjon okozni, több ezer évig kellene innia a vizet. Persze tájékozódni azért nem árt, érdemes tudnunk, hogy mi iszunk.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2020.06.26.06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert