„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyilkost „nevelt” az anya, elítélték

30/08/2019 09:23

| Szerző: Klubrádió

A kriminológus nem csak az asszony felelősségét vizsgálná, hanem a közösségét, a gyermekvédelemét, sőt az egész társadalomét is.

 

2019. augusztus 30. Reggeli gyors - részlet 19.08.30. Németh Zsolt
10:13
00:00

Két hajléktalant vert agyon puszta kézzel egy 15 éves tatabányai fiú. Nem csak őt ítélték el, hanem az anyját is, aki felfüggesztve kapott 1 év 11 hónapot. Az ítélet nem jogerős. Németh Zsolt kriminológus kiemelte, hogy az asszonyt nem a cselekményért találták bűnösnek, ilyen nincs a magyar jogban, hogy más tetteiért vonnak felelősségre valakit. Az anyának az a bűne, hogy ilyenné lett a gyerek.

Tejesen elhanyagolták. Durván ordibáltak vele, verték, egy ruhában járt, nem törődtek az iskoláztatásával. Az évek során felhalmozódott benne a gyűlölet. A gyilkosság előtt közvetlenül is konfliktus volt anya és fia között, a gyereket kizárták a házból, akkor ment vissza arra a helyre, ahol a hajléktalanok éltek, akiket egyébként jobban szeretett az anyjánál, mert azok törődtek vele. Ám akkor valamiért megfordult ez az érzés.

Németh Zsolt szerint nem csak az anya felelősségét kellene itt vizsgálni. Ez a város, a közösség, sőt az egész társadalom kudarca. Mert hol volt a gyermekvédelem, a gyámügy, hogy senki sem vette észre, hogyan bánnak ezzel a gyerekkel, és mivé fog így válni? Az ügy rávilágít arra, hogy nincs elegendő gyermekvédelmi szakember, aki van, az rettenetesen leterhelt, az intézmények sokszor kontraproduktívan működnek, ezt ombudsmani vizsgálatok is bizonyítják.

Kérdés, hogy az igazságszolgáltatás ez után az ügy után, hasonló esetekben megpróbálja-e majd kiterjeszteni a vádat? Németh Zsolt nem túl bizakodó. Tizenöt évvel ezelőtt történt, hogy két diák megölt egy harmadikat. A gyilkosok jó körülmények között éltek, nem voltak kitaszítottak. A halott gyermek szülei pert indítottak nem vagyoni kártérítésért. A bíróság meg is ítélt nekik 4-4 millió forintot a gyilkos gyerekek családjaitól. A kriminológus akkor abban bízott, hogy ebbe az irányba mozdul el az igazságszolgáltatás, de nem történt semmi. Ez a mostani eset sem fog különösebb változást hozni – véli Németh Zsolt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.08.30. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szűcs Róbert