„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyerekek biodíszletként a kampányban – mit tehetnek a szülők?

23/09/2019 12:47

| Szerző: Klubrádió

Még súlyosabb lett az óvodás, iskolás korú gyerekek szerepeltetése a kampányban, legutóbb Jeneiné Rubovszky Csilla V. kerületi Fidesz-KDNP-s alpolgármester és egyéni képviselőjelölt tette váratlanul magasra a lécet, amikor egy családi pikniken egyenesen Vajna Tímea fánkozójának édességeit kezdte osztani a kicsiknek. A szülők lehetőségeiről kérdeztük a szakértőt.

2019. szeptember 23. Reggeli gyors / részlet, Kaputa Júlia, TASZ (19.09.23.)
05:44
00:00

Politikusok a kampányban mindig felkeresik az óvodákat, iskolákat, maguk mellé állítják a gyerekeket, fotózkodnak, édességet osztanak. Ennek legújabb és talán legkifejezőbb példája, amit vasárnap láthattunk Jeneiné Rubovszky Csillától, az V. kerület alpolgármesterétől és Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltjétől, aki Vajna Tímea fánkozójának termékeit kezdte el osztogatni a gyerekeknek egy családi napon. Mit lehet tenni a politikai pedofíliának is nevezett jelenség, vagyis az ellen, hogy a gyerekeket biodíszletként használhatják?

 
Jeneiné Rubovszky Csilla V. kerületi alpolgármester (Fidesz-KDNP) fánkot oszt gyerekeknek (kép: Facebook)
 

Kaputa Júliát, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének munkatársát kérdeztük, aki azt mondta: elsősorban a szülők léphetnek fel jogi úton, több fórumon is kimondták már, hogy jogszerűtlen ez a gyakorlat, legutóbb az EP-választások idején Székely László alapjogi biztos közölte: egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenység háttere.

Kaputa Júlia úgy folytatta: a leghatékonyabb módszer a választási kifogás, ezt a helyi választási bizottságnak kell címezni, ingyenes, gyors, nem kell hozzá sem ügyvéd, sem jogi szaktudás. Általában meg szokták állapítani a jogsértést. Gyors, mert három nap van arra, hogy döntsön a testület, és akár több százezer forintos bírságot is kiszabhat. (Orbán Viktor miniszterelnököt is megbírságolták, amikor óvodásokkal kampányolt.)

A szakértő szerint előzetesen az lenne segítség, ha a szülők összefognának, és felhívnák a politikusokat arra, hogy hagyjanak fel a gyerekek szerepeltetésével, de ezzel eddig hiába próbálkoztak. A szülők megtehetik, hogy ne járuljanak hozzá gyermekük kampánybeli megjelenéséhez, de sokszor azért egyeznek bele, mert mindenki rajta van a képen, videón, és nem akarják, hogy hátrány érje a gyereküket. Szerinte sincs teljes megoldás, nincs kellő elrettentő erejük a pénzbírságoknak, de sokszor a szülők se fordulnak jogorvoslatért, mert nem ismerik ezeket a fórumokat.

Van még a bírósági út – tette hozzá Kaputa Júlia – ha a szülők hozzájárulása nélkül szerepeltetik videóban vagy fotón a gyereket, lehet perelni, ez hosszadalmas, több évig is eltarthat, de eredményt szokott hozni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2019. szeptember 23., hétfő 07.50
Riporter: Szénási Sándor