„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyengítse magát a bajnoknő, ha még valaha győzni akar!

5/05/2019 09:08

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Évekig bizonytalankodott, mire megoldást talált a bíróság arra az esetre, ha egy sportolónő túl férfias testben él. Az interszexuális atlétáknak ezután gyógyszerekkel kell visszafogniuk az erejüket, ha más nőkkel akarnak versenyezni.

A Micsoda nő ez a férfi című dallal indult a Klubrádió pénteki sportösszefoglalója, az apropó egy sikeres atlétával szemben hozott bírósági döntés. Az Egy szoknya, egy nadrág című film betétdala Oroszlán Szonja és Black II Black előadásában a dél-afrikai futócsoda, Caster Semenya történetét vezette fel.

Vagy-vagy

Egy olyan lányról van szó, akit szinte minden sportkedvelő ismer, és akiről sokan az mondják, túl magas tesztoszteronszintje miatt lett a világ leggyorsabb futónője. A riói olimpia 800 méteres síkfutásának győzteséről, a kategória világbajnokáról a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) úgy határozott, csak akkor versenyezhet tovább a számára eddig legnagyobb sikereket hozó 400 méter és egy mérföld (1609 méter) közti távokon, ha mesterségesen csökkenti a szervezetében természetesen magas férfi nemi hormon szintet.

Semenya ezzel elvesztette a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) ellen, annak hasonló tartalmú, tavaly áprilisi rendelkezése miatt indított perét. A sportoló panasza nem volt alaptalan az interszexuálisok e fajta megkülönböztetéséről az ENSZ és maga az ítélkező testület is kimondta, hogy diszkriminatív, de ennek ellenére is támogatta az új szabályozást. Az indok, hogy az atlétikában szükségszerű a bináris felosztás, vagyis valaki vagy nőként és női hormonszinttel versenyzik, vagy férfiként.

Gyengítse magát!

Az interszexuális sportoló további karrierje, legalábbis a középtávú futószámokban, tehát attól függ, hogy az év nagyobb részében vérének tesztoszterontartalmát a döntésben megállapított 5 nanomol/literes érték alatt tudja-e tartani. A döntés nem csak Semenyára, hanem minden hasonló adottságú sportolóra vonatkozik.

Az előírt hormonszint gyógyszeres kezeléssel lehetséges. Magyarul az eddig verhetetlenek tűnő Caster Semenya csak akkor indulhat a májusi tornákon, ha kemikáliákkal gyengíti magát, és így nem élhet a magas férfi nemi hormon szintje miatti nagyobb erejével. Nőknél ugyanis a vázizomzat fejlődésére is ható tesztoszteronszint normál értéke nagyjából 0,2 és 2,9 nmol/liter között van, az interszexuálisok vérében azonban ez az érték a férfiakéra jellemző 10 és 28 nml/liter közti tartományba esik.

Egyből elkezdtek vele foglalkozni

A döntés után tehát kérdésessé vált a nemzetközi versenyeken egy évtizede kiemelkedő teljesítményeket produkáló sportoló karrierjét, ami egy döntés hogyan befolyásolja majd a New Statesman újság által 2010-ben a világ legbefolyásosabb ötven személye közé sorolt sportoló karrierjét, ami egy kis afrikai faluból indult.

Semenya az ezer lakosú Ga-Masehlong településen született a dél-afrikai Limpopo tartományban, ahol négy testvérével, három lánnyal és egy fiúval nevelkedett. Az hogy milyen gyorsan fut, fociedzéseken tűnt fel, ugyanis eleinte labdarúgó-tréningekre járt, aztán 17 évesen már megnyerte a junior világbajnokságot, természetesen 800 méter síkfutásban. Nemsokára jött a 2009-es felnőtt világbajnokság, ahol újra győzött, ezúttal 1:55:45 századmásodperces fantasztikus idővel. Ezt követően a félvilág elkezdett vele foglalkozni, és nem csak a győzelmeiről beszéltek, szexuális identitása, vagy inkább nemi hovatartozása állandó téma lett.

Ellenfeleinek, akiket méterekkel vert meg, gyanúsak voltak Semenya rendkívüli izmai. Nehéz lehetett neki, hiszen ekkor még csak 18 éves volt, és mindenkit az érdekelt, hogyan néz ki, nem pedig az, hogy az őt megelőző, vagy tőle lemaradó sportoló doppingol-e, vagy sem. Ráadásul Semenya nem tehet róla, hogy magasabb a tesztoszteronszintje, mint a többi nőé. A sportoló hiperandrogenizmussal él, ami azzal jár, hogy szervezetében a férfi hormonok aktivitása a normál mértéken felüli, aminek egyik legjelentősebb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet. Több női riválisa arra panaszkodott, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatja.

Mintha le kellene vágnia a lábát

Nem ő volt az egyetlen ilyen női sportoló. Az atlétikai szövetség már 2015-ben szabályoztatni akarta az érintett versenyzők tesztoszteronszintjét, de akkor az indiai középtávfutó, Dutee Chand esetében maga a Sportdöntőbíróság hiúsította meg a próbálkozást. Most már nem.

A nemzetközi szövetség közleményben üdvözölte a döntést. Az IAAF közölte, örül annak, hogy a bíróság szükségesnek, észszerűnek és arányosnak találta a szabályozást. Dél-afrikai kommentátorok szerint azonban ezzel az emberi jogok sérültek.

Semenya Twitter-oldalán csak annyit közölt, hogy „néha az a legjobb reakció, ha nem reagálunk semmit”. Egy német szakértő nem volt ilyen kíméletes, azt írta, a döntés olyan, mintha Usain Boltnak le kellene vágnia egy darabot a lábából, hogy ne ő legyen a világ leggyorsabb embere.

Reggeli gyors/Sportösszefoglaló
2019. április 26. péntek 09:00
riporter: M. Dénes Tamás