„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gyanús, ahogy Orbán erőlteti a kínai vakcinát

15/01/2021 20:22

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A gyártók nem kérték az Európai Gyógyszerügynökségtől a kínai vakcinák engedélyezését. Orbán keresztül akarja vinni a magyar hatóságon az eljárást. Miért?

2021. január 15. Megbeszéljük - részlet 21.01.15. Kökény Mihály
14:38
00:00

Orbán Viktor még mindig vad, de egyre szelídülő számokkal jön elő a járvány kapcsán. Beszélt arról, hogy egy hétvégén be tudnak oltani mindenkit, aztán a mindenkiből már csak bő másfél millió ember lett, majd a hétvége meghosszabbodott 3, vagy talán 4 napra is. S hogy miért nem oltanak még éjjel-nappal? Hát azért, mert Brüsszel nem ad elég vakcinát, de a kormány ezt is megoldja, annyi vakcinát kap Kínából, amennyi csak kell. Még az az apróság van hátra, hogy ezek használatát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezze. Méghozzá napokon belül. Annak, hogy Orbán ragaszkodik a kínai oltóanyagokhoz, feltehetően politikai oka van – véli Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter.

A vakcinákról keveset tudni, nem sokat közölnek a tudományos szakirodalomban sem, a klinikai 3. fázis eredményeiről szinte semmi hír. Közben számos országban már tömeges oltásokat végeznek velük, lehet hogy ezt tekintik a 3. kipróbálásnak, csak nem klinikai körülmények között. Kökény Mihály -árnyalva a képet- elmondta, hogy léteznek ideiglenes, korlátozásokat tartalmazó engedélyek, vészhelyzeti engedélyek, ilyeneket kiadhat egy nemzeti hatóság. Viszont azzal számolni kell, hogy ilyen esetben minden felelősség az adott országé, beleértve a kártérítési felelősséget is. Amennyiben az engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség adja ki, akkor a felelősség a gyártóé.

Orbán az EU késlekedésére hivatkozik, szerinte ezért kell nagy tömegben a kínai vakcina, védeni a népet. Viszont a sietséget semmi nem indokolja – mondja Kökény Mihály, aki összehasonlította a különböző országok adatait. A magyar oltási szint –mennyiségét tekintve- a németnek felel meg lakosságarányosan. Így osztja szét az EU a rendelkezésre álló oltóanyagot, tehát a lakosság számát figyelembe véve.

Itt más bajok vannak. A magyar halálozási arány a 12. legrosszabb, noha ezt a bevallott fertőzési számok nem indokolják, azok sokkal kedvezőbbek. Kökény Mihály szerint ez alapos vizsgálatot igényel a jövőben, de néhány okra talán már most visszavezethető. Az egyik a lakosság általános egészségi állapota, ami elég elkeserítő. A másik az egészségügyi ellátás minősége. Nem a frontvonalban, hanem abban a szervezési fázisban, amíg a beteg eljut a megfelelő intézménybe, a hozzáértő orvoshoz. A harmadik világosan látható ok pedig a szakemberhiány.

2021. január 15. Megbeszéljük - részlet 21.01.15. Weltner János
00:00
00:00

Weltner János sebész főorvost is a miniszterelnök által bemondott számokról kérdeztük. Mennyire vannak azok köszönő viszonyban a valósággal? A válaszhoz át kell tekinteni az oltás menetét. Az első, hogy kap az ember egy tájékoztatót, adatvédelmi nyilatkozatot, majd aláír egy beleegyező nyilatkozatot. Az adatokat számítógépben rögzítik. A második szakasz egy gyors vizsgálat az aktuális egészségi állapotról. Láz, vérnyomás ellenőrzése, stb. Közben a kiolvasztott, felmelegített oltószert kiszívják a fecskendőkbe, ugyanis egy ampullában 5-6 dózisnyi van. Aztán következik maga az oltás, majd 30 perc megfigyelési idő, hogy az oltás nem váltott-e ki heves reakciót. Ebben a helyiségben is ügyelni kell a távolságtartásra. Itt tehát több ember párhuzamos munkájára van szükség, míg a páciensnek körülbelül 6 percet kell az orvosnál töltenie. Következésképpen, ha minden flottul megy, egy óra alatt 10 jelentkezőt tud beoltani, mondjuk a háziorvos. Csakhogy a rendelők nem ilyesmire vannak kialakítva. Sem hely, sem hűtőrendszer, sem szakember nincs a feladat végrehajtására a legtöbb helyen. Ezért rendeznek be sok országban iskolákban, sportcsarnokokban, nagyobb közösségi terekben oltópontokat.

Visszatérve a számokra. Orbán Viktor szerin egy hétvégén egy egész korosztályt képesek lennének beoltani, ha lenne elég vakcina. Az imént ismertetett gyakorlat alapján 6 perces orvosidővel számolva az egymillió-hétszázötvenezer veszélyeztetett ember ellátásához 22 ezer orvosra és 65 ezer ápolóra, nővérre, asszisztensre lenne szükség egyidőben. Ez összemérhető a teljes magyar egészségügyi kapacitással. És azon a bizonyos oltásos hétvégén mi lenne a betegekkel a kórházakban például, ki foglalkozna velük?

Az interjúkat a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Megbeszéljük
2021.01.15. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György