„Klubrádió
Reggeli gyors

Gy. Németh: Folytatja a kormány a színházak elleni támadást

2/04/2020 11:40

| Szerző: Klubrádió

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes szerint folytatja a kormány a színházi élet, a színházak, elsősorban a fővárosi színházak ellen tavaly decemberben indított támadását.

2020. április 02. Reggeli gyors / részlet,Gy. Németh Erzsébet (20.04.02.)
04:11
00:00

A Semjén Zsolt által benyújtott salátatörvény-tervezet egy pontját, a polgármesterek „gyámság alá helyezését” visszavonták, de a színházakra vonatkozó részét nem. Ez Módosítaná az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról szóló jogszabályt, és három helyett öt tagból állna a színházak felügyelőbizottsága.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta: folytatja a kormány a színházi élet, a színházak, elsősorban a fővárosi színházak (hiszen Budapestnek van a legtöbb saját fenntartású kőszínháza) ellen tavaly decemberben indított támadást. Így hét budapesti színházra „teszi rá a kezét” a kormány. Ez azzal kezdődött – idézte fel a politikus –, hogy felrúgták a színházak finanszírozásáról szóló megállapodást. Ezen a területen 30 éve béke volt, lesznek olyan színházak, amelyeket csak és kizárólag a kormány finanszíroz, és ezekben minden jogot és jogosítványt magának tart fenn.

Gy. Németh Erzsébet közölte: az öt tagból hármat a kormány, jelesül a miniszter jelöl, ez azt jelenti, hogy a bizottság úgy működik, ahogy a kormány akarja. Ezzel tehát a kormány olyan befolyást szerez, hogy eldöntheti, ki legyen a színház igazgatója, milyen szerzőket, milyen darabokat játsszanak.

Azt mondta, abban bízik, hogy a nézők azokat a színházakat látogatják, amelyeket szeretnek és fontosnak tartanak. Azt szerette volna, hogy ne legyen ilyen megkülönböztetés, hogy „mi színházunk, ti színházatok”, de úgy látszik, a kormány nem tudja elviselni, hogy az új fővárosi vezetés nem akar beleszólni a színházak életébe. Ők azt szeretnék, ha a színházak is a befolyásuk alatt állnának.

Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2020. április 2., csütörtök 07.50
Műsorvezető: Lampé Ágnes