„Klubrádió
A lényeg

Gulyás: A jövőben a harmadik oltáshoz kötik majd a védettségi igazolványt

2/12/2021 13:10

| Szerző: Klubrádió

A jövőben a harmadik oltáshoz kötik majd a védettségi igazolvány érvényességét – mondta Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón. Közölte, másodszor is meghosszabbítják az oltási akcióhetet. Szerinte a a többségi vélemény az, hogy a járvány már tetőzött, vagy éppen most tetőzik. Magyarországon még nem találtak omikron variánssal fertőzöttet. Kapott kérdést azzal kapcsolatban is, hogy Karácsony Gergely szerint a kormány elengedte a Fudan Egyetem ügyét, de erre nem adott egyértelmű választ. 

Harmadik oltáshoz kötik majd a védettségit 

A kormány külön is megkeresi azokat, akik már az oltási kampány elején beoltatták magukat, vagyis már hat hónapja megkapták a második oltásukat is – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Hozzátette, a gyártók és szakértők szerint a védőoltások hatásossága hat hónap alatt megkophat. A miniszter bejelentette, hogy újabb egy héttel meghosszabbítják az így már háromhetesre bővülő oltási akcióhetet.

Egy idő után a védettségi igazolványt is a harmadik vakcina felvételéhez fogják kötni. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, amint megszületett a döntés arról, hogy a második oltást követő hány hónappal kötik a harmadik oltáshoz a védettségi igazolvány érvényességét, arról is dönthetnek, hogy ez milyen előnyökkel járhat. Értelemszerűen ez függ majd a járvány aktuális helyzetéről is.

A Miniszterelnökség vezetője azt is elmondta: december 13-ra megérkezhetnek az 5-11 évesek számára rendelt Pfizer oltások. Gulyás hosszas értekezésbe kezdett arról, hogy a kormány nagyon helyesen döntött, amikor kijelentkezett az EU közös oltásbeszerzési rendszeréből, mert a 18 éven felülieknek van elég vakcina, és ugyanabból adtak a 12 éven felülieknek is – olvasható a 444 tudósításában.

Tetőzés

Gulyás szerint a többségi vélemény az, hogy a járvány már tetőzött, vagy éppen most tetőzik. Erről egyelőre vita van a szakértők között, de azt remélik, hogy a karácsony a vírus leszálló ágában éri az országot, és nem kell újabb járványügyi intézkedéseket hozni. Azt leszögezte, hogy olyan szigorítások nem lesznek, mint a korábban laboratóriumnak nevezett Ausztriában.

Felértékelődik a Sinopharm?

Arról még nincs döntés, hogy a debreceni vakcinagyárban milyen oltást fognak gyártani. Magyarországon jelenleg 10 millió adag koronavírus elleni oltóanyag van: 3 millió Pfizer, 1 millió Moderna, 2 millió Sinopharm és AstraZenecából is van 2 millió, Janssenből közel 4 millió. Gulyás szerint a Sinopharm fel fog értékelődni, mert az elölt vírust tartalmazó vakcinák védenek majd a legjobban az omikron variáns ellen, de hogy ezt mire alapozza, nem mondta el. A kormánynak nincs olyan információja, hogy már Magyarországon is megjelent az omikron variáns – közölte a miniszter.

Lélegeztetett betegek és adatközlés

Arra a kérdésre, miért változtatta meg a lélegeztetett betegek adatközlését a kormány, Gulyás annyit felelt: azért, mert az életmentő beavatkozásnak az invazív lélegeztetés minősdül, valójában annak van információértéke, hogy hány embert lélegeztetnek invazív módon. Az a válaszából nem derült ki, hogy ezt az elmúlt másfél évben ezt miért nem így tették – hívja fel a figyelmet a hvg. A 444 pedig hozzáteszi, hogy a nem invazív, de géppel támogatott, úgynevezett high flow oxigénes lélegeztetés is életmentő lehet.

Úgy tűnik, a hatóságok központilag nem gyűjtik a kórházba került fertőzöttek oltottsági adatait. Gulyás ugyanis erre a kérdésre azt felelte, hogy ezek az adatok az EESZT-ben vannak feltüntetve, csak egyes kórházakból vannak statisztikák. Gulyás azt is elmondta kérdésre válaszolva: a kormányülésen nem téma, hogy milyen adatokat közöl az operatív törzs. "Komolytalan lenne, ha mi ezzel foglalkoznánk" - mondta. Aztán kiderült, hogy ő maga is a sajtóból szokott értesülni az ilyen adatokról.

Felesleges az ingyenes tesztelés?

A kormánynak semmilyen beleszólása nincs abba, hogy a patikák mennyiért árulnak antigén teszteket. Ha akarnák, akkor be tudnának vezetni hatósági árakat, de semmilyen teszt nem váltja ki az oltásokat – vélekedett Gulyás Gergely, arra azonban nem adott magyarázatot, hogy Ausztriához hasonlóan Magyarországon miért nem ingyenes az antigén-tesztelés.  

Rezsiárak és önkormányzatok

Gulyás Gergely szerint az infláció elleni küzdelemben is fontos az energiaárak rögzítése, illetve az üzemanyagárak mérséklése. Gulyás megismételte, hogy a rezsicsökkentés ezentúl a kisvállalkozások számára is elérhető lesz. Ugyanígy az önkormányzatok is jogosultak lesznek erre. Kérdésre válaszolva közölte: nyilatkozniuk kell az érintetteknek, és automatikusan megkapják a csökkentett rezsit.

A 444 szerint a miniszter egy kérdésre válaszolva véletlenül elismerte, hogy a rezsicsökkentett energiaár évekig magasabb volt a szabadpiaci energiaáraknál. Arról beszélt, hogy a vállalkozások és az önkormányzatok hosszú ideig olcsóbban szerezhették be az áramot, de most, hogy elszabadultak az áramárak, kedvezőbb nekik az egyetemes szolgáltatás.

Kormányinfó
 
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. december 2-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Siker vagy kudarc?

Gulyás Gergely sikernek értékelte, hogy az európai bíróság főtanácsnoka azt javasolta, utasítsák el a magyar és a lengyel kormány a jogállamisági mechanizmus ellen benyújtott keresetét. A kormány olvasatában ugyanis a főtanácsnok abban igazat adott, hogy EU-s támogatásokat ne csupán jogállamisági kritériumok alapján vonhassanak meg, csak akkor, ha a pénz elköltéséhez konkrétan kapcsolódó sérelem áll fenn. Hozzátette: Magyarországnak (valójában a magyar kormánynak) nincs mitől tartania.

Gulyás szerint az, hogy a helyreállítási alapról szóló megállapodás meglesz-e április előtt vagy sem, csak azon múlik, hogy az Európai Bizottság „be akar-e avatkozni a magyar választásokba”, vagy sem.

Fudan és atlétikai vb

„Nem kívánom kommentálni a főpolgármester úr nyilatkozatait, ha nem muszáj, márpedig ez a nem muszáj kategóriába tartozik” – válaszolt Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány „elengedte” a Fudant. Szerinte egyébként akkor lesz kínai egyetem a fővárosban, ha azt a budapestiek akarják. Ezután az úgynevezett Városháza-ügyre terelte a szót. Arra is kitért, hogy szerinte Karácsonynak nem is lett volna joga megvétózni az atlétikai világbajnokságot.

Új frakció

A Fidesz semmilyen EP-frakcióalapítási szerződést nem írt alá – így reagált Gulyás arra a szerdai lapértesülésre, miszerint az európai Néppártból kizárt Fidesz egy hétvégi, varsói találkozón csatlakozik majd szélsőjobboldali pártok kibővülő európai parlamenti frakciójához. Személyes véleménye szerint a német szélsőjobboldali AfD-vel nem készülnek semmilyen megállapodást kötni.

Budapest-Belgrád

A kínai érdekeltségű Budapest-Belgrád vasútvonalnál a magyar szakaszhoz képest Szerbiában kilométerenként 1,4 milliárd forinttal olcsóbban épül a vasút. Az erre vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta, bár nem szakértő, de ilyenkor sokat számítanak a körülmények, hány és milyen műtárgyat kell építeni (ezek közé tartoznak például a hidak, alagutak), a terep könnyebb, vagy nehezebb, de hozzátette, hogy az is fontos, hogy Magyarországon a bérszínvonal sokkal magasabb, mint Szerbiában. (Fontos hozzátenni, hogy ha nem drágul a projekt, akkor 979 év alatt van esély a megtérülésére. Ez az Investigate Europe újságíróinak oknyomozó cikkéből derült ki, amelyet a Telex adott közre.)

Ajándék vakcinák

Gulyás Gergely elmondta, hogy a közös uniós beszerzésből kapott AstraZeneca-vakcináknak december 31-én lejár a szavatossága, ezért a kormány az 1 millió 657 ezer dózist – amire amúgy is kevesen jelentkeznek – elajándékozza.

Milyen demokráciaprobléma?

Szó volt az Egyesült Államok elnöke által lösszehívott demokráciacsúcsról, amelyre Magyarország az EU-ból egyedüliként nem kapott meghívást. „Ha valahová minket nem hívnak meg, akkor ott az EU nem foglalhat állást, hiszen a külpolitikai álláspont csak minden tag egyetértésével alakítható ki” – mondta Gulyás a lisszaboni szerződésre hivatkozva.

„Nincsenek Magyarországnak olyan súlyos demokráciaproblémái, mint az Egyesült Államoknak. Magyarországon nem tartunk ott, hogy a választók közel egyharmada azt gondolja, hogy a választást elcsalták” – elevenítette fel a Donald Trump hívei körében népszerű, alaptalan konteót.

A kormányinfón emellett szó esett arról, hogy az oktatási államtitkár, Maruzsa Zoltán szerint már 92 százalék a pedagógusok átoltottsága, sokat kérdezett a kormánypárti sajtó Bige László üzletemberről, akinek cégcsoportjára 14,1 milliárdos bírságot szabott ki a GVH, és aki hónapok óta nyilatkozatháborúban áll a kormánnyal, valamint szóba került, hogy miért 500 fő a határ a járványszabályozásban, Gulyás azt mondta, nemzetközi példákat is néztek, és azt nézték, mi számít már tömegrendezvénynek, és nyáron így döntöttek. "Lehet ezt vitatni, de valahol ezt a határt meg kell húzni" - mondta.