„Klubrádió
Reggeli gyors

Gábor Zsazsa özvegye ismét üzent Orbánnak

10/08/2020 07:13

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Gábor Zsazsa kilencedik férje a négy éve elhunyt magyar származású színésznő hamvaival "turnézik" Európában, és állami temetést kért Orbán Viktortól a nemzetközileg ismert celebritás számára. Ugyancsak európai körútra indult Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter, ő azonban elkerüli Magyarországot - talán nem  véletlenül.

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2020. augusztus 10. Reggeli gyors-részlet (2020.08.10. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje)
05:29
00:00
Bizarr búcsút vesz Gábor Zsazsa Európától négy évvel a halála után, amikor 9. férje, özvegye úgy döntött, hogy a hamvait tartalmazó arany urnában keresztül-kasul átutaztatja Európán, hogy végül legutolsó útjára a szülőhazájában kísérjék el – írja a brit bulvár Daily Mail los angeles-i tudósítója.

Frederic von Anhalt hercegnek legalábbis ez a terve. Az urnát abba a Louis Vuitton kutyahordozóba teszi, amiben Gábor Zsazsa hordozta kedvenc kutyusát, a Macho névre hallgató shih tzut, s így indulnak együtt a búcsú turnéra. 2017 óta mindig maga mellett tartotta, tartja ezt az urnát – nyilatkozta tegnapvon Anhalt a Daily Mailnek. „Vele aludtam, és mindenhová magammal vittem. Tulajdonképpen azt szerettem volna, ha halálomig velem marad, de miután a 77. életévemet taposom, s a koronavírus-pandémia miatt olyan kiszámíthatatlanná vált minden, ezért úgy döntöttem, hogy Magyarországra viszem, de előtte körbeutazom vele kedvenc helyeit Európában”. London, Parizs, Bécs, Genf majd Budapest a kigondolt útvonal.

Gábor Zsazsa két hónappal 100. születésnapja előtt halt meg szívinfarktusban, 2016 decemberében. Úgy tartják még ma is számon, mint aki a modern idők celebségét teremtette meg, amihez persze férjei is hozzásegítették. Első férje a hoteltulajdonos Conrad Hilton volt, őt követték többek között George Sanders színész, Herbert Hunter bankár, akitől elválva lett ismertté mondása: Remek házvezetőnő vagyok. Ha elhagyok egy férjet, mindig tovább vezetem a háztartását. Ami egy szóvicc, utalva arra, hogy mindig megtartotta magának közös házukat. Másik ismert mondása: Soha nem tudtam meggyűlölni annyira egyetlen férfit sem, hogy búcsúzáskor visszaadjam a gyémántjait.

Az 1917-ben Sári néven napivilágot látott Zsazsának 70 évesen is sikerült a világ figyelmét felhívnia magára azzal, hogy az őt megállító rendőrt pofoncsapta, és ezért három napra dutyiba zárták. Azonban tudta, mi a hírnév, és ügyvédjével elérte, hogy két hétig benn üljön, s addigra a sztori körbeérte az egész világot. Egyébként Gábor Zsazsa végső nyugalomra helyezése nagy vitát kavart, mert kiadója, menedzsere úgy tudta, hogy a hollywoodi Westwood temetőbe akart temetkezni a Francesca lánya és Éva nővére mellé. Ahol egyébként meg is tartották a szertartást 2017-ben. Szerinte Zsazsa biztos nem akarna a Rolls-Royce kesztyűtartójában zötykölődni Európán át Budapestre. Ezt azonban kikérte magának von Anhalt herceg, aki igazából nem is herceg, pénzért vásárolt magának titulust, hozzátéve, élete utolsó 30 évét vele töltötte, csak jobban tudja, mint akart volna Zsazsa. Édesanyja, Joli és másik lánytestéve, Magda szintén Amerikában, Palm Springben van eltemetve, ennek ellenére határozottan állítja a herceg, azért akar magyar földben nyugodni, mert Magyarországon mindig igazi sztárként kezelték. Ezért meg is kereste Orbán Viktort, hogy állami temetést rendezzenek a tiszteletére – mondta el a tegnapi interjúban.

Gabor Zsa Zsa - Hollywoodi Hírességek sétánya
 
Gabor Zsa Zsa - Hollywoodi Hírességek sétánya
Fotó: Cory Doctorow
 

Özvegye előre jelezte, kora nem lesz feltüntetve a síron, mert 60 éves korában Zsazsa arra kérte, onnantól kezdve éveit felejtsék el. Annyi lesz a síron, hogy a 20. század ikonikus figurája és a Hollywoodi Hírességek Sétányának róla készített csillaga - fotón. Aranyköpései közül népszerű volt, amikor egyik férje válaszút elé állította, ő vagy a macskája. Gábor Zsazsa úgy zárta a sztorit, időnként azért hiányzott a férje. Vagy: Azért elválni, mert már nem vagy szerelmes, épp olyan butaság, mint azért férjhez menni, mert szerelmes vagy.

Pár hónapon belül másodszor tesz európai körutat Mike Pompeo, de mint legutóbb, ezúttal sem látogat el Magyarországra, ellenben megy a csehekhez, az osztrákokhoz, a lengyelekhez és a szlovénekhez – tudtuk meg az Arab News portálról. Az utazás célja a térségben egyre nyilvánvalóbb orosz és kínai befolyás mérséklése, aminek egyik kézzel fogható jele az amerikai csapatok létszámának 1000-rel történő növelése Lengyelországban, s ezzel 5,5 ezer katonai állomásozik majd ott, miközben Németországból 12 ezret kivont a Fehér Ház. Nem mellesleg a napokban írt alá katonai együttműködési megállapodást Varsóval, aki GDP-je 2%-át már a NATO-ra áldozza, teljesítve Trump kérését. Sőt a "szerelem" olyan nagy a két vezető között, hogy felmerült, Trumpról fogják elnevezni a katonai bázisukat.

A London School of Economics szakértője által írt cikkben Magyarország csak annak kapcsán van megemlítve, hogy az orosz gáztól való függőségünk az egyik legnagyobb a térségben, nem kevésbé a kínai alapvetően a Huaweien keresztül, de nem mellékes az 1000 milliárd dolláros Egy övezet, egy út program is, amiket Mike Pompeo útja során külön ki fog emelni. Az körút másik célja, hogy látva az Európai Unió egységét megbontó folyamatokat – értve ezen a Brexitet és a jogállam miatti lazuló kapcsolatot, azaz azt, hogy egyre több országban lesz népszerűtlen az unió – Washington igyekszik betölteni a keletkező űrt. És itt is említésre kerül az autoriter és illiberális Magyarország. Amerika kezd visszatérni és pozíciót fogni a térségben.

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje a 2020. augusztus 10-i Reggeli gyorsban hangzott el. Címlapi kép: Flickr