„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gábor György: Az európai civilizáció alappilléreit bontja le a közösségi média

20/01/2023 19:55

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Gábor György vallásfilozófus letörölte saját profilját a Facebook-ról. Elmondása szerint azért döntött így, mert nemtelen támadások érték őt a közösségi médium felületein, mikor kiderült, hogy egy könyvkiadó őt kérte fel egy Tamás Gáspár Miklós-emlékkötet szerkesztésére. A vallásfilozófus arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy a Facebook legsötétebb bugyraiban ocsmány rágalmakat hordanak róla össze olyan emberek, akik nem szeretik azt, hogyha valaki náluk többet teljesített.

2023. január 20. Megbeszéljük - részlet 2023.01.20. Gábor György
18:06
00:00

Gábor György leszögezte, zavarba ejtő, hogy ez az ügy kerül előtérbe, ezért arra használta fel a megszólalását, hogy tágabb kontextusba helyezze a Facebook-ról való távozását. A vallásfilozófusnak az adott apropót a profilja törléséhez, hogy a közösségi médium bizonyos felületein – ahonnan ő ki van tiltva, és így reagálni sem tud – olyan rágalmakat hordtak össze róla, amik visszalépésre késztették egy TGM-emlékkötet szerkesztői posztjától.

Az ügy háttere, hogy Gábor György két szerzőtársával 2009-ben megjelentetett egy cikket az Élet és Irodalomban, amelyben egy Izraelről szóló vita keretében intéztek érveket TGM-hez. Ebben a publicisztikában azt írták, hogy TGM olyan antiszemita hangot ütött meg, amely a nyugat-európai baloldal vagy a hazai szélsőjobboldal háza táján jelent meg korábban. Ez most úgy jelent meg a közösségi médiában, hogy a vallásfilozófus antiszemitának nevezte TGM-et, ami Gábor György szerint tévedés. Hozzátette, TGM-mel jó szakmai és emberi kapcsolatban voltak a '70-es évek óta, emellett persze vitákat folytattak politikai és tudományos kérdésekben.

Ugyanakkor ezek a viták még régen "szemtől szemben" zajlottak a sajtó nyilvánossága által – mondta Gábor. Mostanra azonban a Facebook korában olyan arctalan és névtelen emberek kommentelnek, akiknek a vitákban nem az a céljuk, hogy meggyőzzék a másikat, hanem, hogy "lemészárolják" azt.

Gábor György három példán keresztül illusztrálta, hogy a Facebook hogyan kezdi ki azokat a vívmányokat, amiket az európai modernitás hozott létre. Elsőként a reneszánsz korában beállt írásbeliségi fordulatra mutatott rá, miszerint innentől számított, hogy ki ír egy adott szöveget, vagyis ki az, aki a felelősséget vállalja érte. A közösségi médiában ez szűnt meg, hiszen arc- és név nélkül lehet radikális véleményeket megfogalmazni, a minek aztán nincs gazdája, és nem lehet érte senkit sem számon kérni – fogalmazta meg a filozófus. 

A második példában felelevenítette azt a középkori teológiái kérdést, hogy a fogalmak van-e önálló életük. Szerinte a Facebook korában a fogalmak nagyon is önálló életet élnek. A gondolatot azzal szemléltette, hogy ha róla valaki azt írja, hogy ő kannibál, akkor az első olvasó még kételkedik, a második már elgondolkodik ennek az igazságán, a sokadik pedig már hitelt fog szavazni ennek a feltevésnek. Ilyen esetben sokszor még védekezni sem tud a rágalmak ellen – mondta. Hozzátette, ilyenkor archaikus módon a lincselés, illetve a megkövezés állapota idéződik vissza.

A harmadik megjegyzés szerint a politikai retorika teljesen megváltozott, mióta ezek a portálok népszerűvé váltak. Gábor György úgy fogalmazott, ma a politikusok kódolt beszédeket mondanak, amikben nem uszítanak nyíltan, csupán "aknákat" helyeznek el megnyilvánulásaikban. Ezt aztán – ahogy a beszéd felkerül a világhálóra – a kommentelők dekódolják, és kiegészítik a saját maguk számára szimpatikus üzenettel – véli Gábor György.

Ezen érvek miatt érezte úgy Gábor György, hogy felfüggeszti jelenlétét a Facebook-on. Hozzátette, már megállapodott a Népszavával abban, hogy ezentúl ott fogja megjelentetni írásait heti rendszerességgel. Ugyanakkor fenntartja annak a lehetőségét, hogy egy meghatározatlan idő elteltével ismét írni fog a Facebook-ra – mondta. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Gábor Györggyel
2023. január 20., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György