„Klubrádió
Tudatos.hu

Függőségek fogságában

11/01/2020 08:28

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

Sokan fogadják meg szilveszterkor, hogy az új évben felhagynak egy káros szokással, vagy életmódot váltanak. Ezek a fogadalmak persze általában nem hosszú életűek, és a valódi alkohol- és drogfüggés megszólaltatott szakértőnk, Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns szerint sem intézhető el csupán akaraterővel. Műsorunk második felében velünk lesz Kiss Imre, a GameDay Iroda YouTube csatorna házigazdája, vele az internetes játékok fiatalokra gyakorolt hatásáról beszélgetett a műsorvezető, Neuman Gábor.

2020. január 11. Tudatos.hu (2020. január 11., szombat 14:00)
48:00
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor
Bajzáth Sándor évekig használt intravénás kábítószereket, ma már közel 17 éve szermentesen él. 2015-ben diplomázott a SOTE-n addiktológiai konzultáns szakon, évek óta segít drog-, alkohol- és gyógyszerfüggőknek a felépülésben.

Ma Magyarországon a becslések szerint kb. 800.000 alkoholbeteg él. Bajzáth Sándor elmondta, hogy azokban a családokban a legnagyobb a különböző függőségek előfordulása, ahol a felmenők közt is volt függő.

Az addiktológiai konzultáció persze a legtöbb esetben nem elegendő a felépüléshez, ami egy élethosszig tartó kemény munka. A különböző terápiás csoportok, anonim gyűlések, felépülésben lévő sorstársak segítsége szükséges ahhoz, hogy a függő tartósan, élete végéig józan maradhasson.

Adásunk második felében a többek közt számítógépesjáték-függésről is beszélgettünk Kiss Imrével. A különböző online játékoknak azonban nemcsak a negatív, hanem a pozitív hatásairól is szó volt: fejleszthetik a fiatalok együttműködésre való képességét és stratégiai gondolkodását, a játékos pedig sok gyakorlással kiváló vezetői kompetenciákra is szert tehet. Ma már nem ritka, hogy fejvadászok figyelik a játékosokat, akik gyakran kapnak így ajánlatot nagy cégek vezetői posztjainak betöltésére is. Nem kell hát feltétlenül megijednünk, ha a gyerek órákat tölt a számítógép előtt: talán csak a jövőbeli vezérigazgatói állására gyakorol.

Tudatos.hu
2020. január 11. szombat 14:00
Műsorvezető: Neuman Gábor
Szerkesztő: Barna Zsuzsanna