„Klubrádió
Reggeli gyors

Forgács Péter: Nem hagyják el hallgatóikat az egyetemről távozó tanárok

19/01/2021 12:51

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Minden nehézség dacára az elsődleges szempont, hogy lehetőségeikhez mérten fenntartsák a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a megszokott oktatási rendet. Forgács Péter, az SZFE tanára szerint azok a tanárok sem hagyták el a hallgatókat, akik felmondtak az egyetemen. Azt is elmondta, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a 156 év alatt kialakult hagyományok megmaradjanak és a hallgatók megkapják azokat a képesítéseket, amiért az SZFE-t választották.

2021. január 19. Reggeli gyors - részlet 21.01.19. Forgács Péter
11:16
00:00

„Sok akna van előttünk, amit ki akarunk kerülni” – mondta Forgács Péter rendező, az SZFE tanára, az egyetemi sztrájkbizottság tagja arra kérdésre, hogy mi történik most az egyetemen. Hozzátette, jelenleg tart a vizsgaidőszak, amit ugyan megnehezít, hogy nem férnek hozzá a Neptun-rendszerhez az oktatók, de a megoldás egyszerű: visszatértek a papíron rögzített értékelésekhez. „Idáig is úgy dokumentáltuk a félév során a megtartott órákat, a jelenlétet, a vizsgákat, mint a Neptun előtt.” A folyamat lassú, de épp olyan megbízható. Szerinte világos az oktatók és a hallgatók álláspontja, nem lehet semmibe venni az egyetemen végzett munkát.

 
Forgács Péter Fotó:
Facebook
 

És bár a színpadon sem mindig az igazság győz, Forgács szerint minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy az SZFE a megszokott rend szerint működhessen tovább. Ez a harc nem a Neptunról, hanem az egyetem autonómiájáról szól.

Azt is hozzátette, hogy az egyetemről távozó tanárok, köztük Fullajtár Andrea sem mondott le a hallgatóiról, ő és a többi tanár kifejezetten az új vezetés alá került intézménnyel szakította meg a kapcsolatot.

Az újonnan felvett tanárok kiszivárgott névsorából nem kívánt senkit kiemelni, de úgy véli, hogy az egész helyzetbe nagyon is beleillik, hogy olyan televíziós személyiségeket vettek fel, akik szerinte „szembeköpik” a szakmájukat. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy ahhoz az egyetemhez, amit új vezetés épít, ahhoz az SZFE közösségének nem sok köze van.

Mindezek mellett a legfontosabb, hogy a hallgatókat hozzásegítsék azokhoz a képzésekhez, amiért jelentkeztek az egyetemre. Forgács szerint az SZFE működésének 156 éve alatt kialakult hagyományok megmaradtak eddig is, és a cél, hogy valamilyen formában továbbra is megőrizzék azokat.

A teljes beszégetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.01.19. 8:15
Riporter: Dési János