„Klubrádió
Esti gyors

Fontossági sorrend, Viktor: előbb fűtés, aztán múzeum! – Gergely Zsófia jegyzete

12/12/2019 18:03

| Szerző: Gergely Zsófia/Klubrádió

Bejelentették, hogy az üldözött keresztények megsegítésére indított program keretében 66 millió forintot adunk egy jeruzsálemi múzeum bővítésére. A pénzt az Orbán Viktor sk. kormányhatározat értelmében már el is különítették.

2019. december 12. Esti gyors-részlet (2019.12.12. Gergely Zsófia jegyzete)
02:08
00:00
Mindjárt vége az évnek, az ember ilyenkor óhatatlanul mérlegre tesz, értékel, visszanéz. Nekem újságíróként 2019 egyik best of-ja az a cikkem volt, amiben előre sikerült leleplezni, micsoda gigantikus víziói vannak Kásler Miklós magyarságkutató intézetének. A szittya-mániás miniszter – természetesen kellően magas bérezésű – kutatói monumentális Attila szobrot, de két új múzeumot is megálmodtak, egy Magyar Eredet Múzeumot, ami mellé egy hun–magyar múzeum is dukál.

A tervezetet olvasva azt mondtam volna, bár szoros a meccs, a hun múzeum minimum dobogós közpénzherdálás, azóta kiderült, lesz még itt külön tárlat az Orbán szerint bennünk csörgedező kipcsak vérvonalnak, esetleg Matolcsy-féle piros pöttyös fenék installációkkal megspékelve.

De be sem köszöntött 2020, sikerült ezt überelni, hiszen egy újabb belföldi múzeumnál csak egy valami hiányzik még fájóbban: hogy egy más ország múzeumára költsünk. Bejelentették ugyanis, hogy az üldözött keresztények megsegítésére indított program keretében 66 millió forintot adunk egy jeruzsálemi múzeum bővítésére. A pénzt az Orbán Viktor sk. kormányhatározat értelmében már el is különítették.

Szép dolog a történelem ápolása. Fontos is. Demagóg sem akarok lenni, bár reflexből ezt a címkét kapjuk meg, mindenki, aki immunis az agymosásra és még képes fontossági sorrendeket felállítani.

Ezért egyszerűen ideteszek egy másik hírt, ami szinte egyidőben jelent meg azzal, hogy mi, magyarok fizetjük a jeruzsálemi múzeum bővítését: az egyik gyömrői iskolában több mint 400 gyerek kabátban ülve próbál tanulni, mert vagy két hete elromlott a kazán. A hideg miatt pár órát tudnak kibekkelni, aztán hazaengedik őket, a szülő meg oldja meg, ahogy tudja.

Hogy is mondta anno maga Orbán Viktor a parlamentben, amikor – szerinte – frappánsan minősíteni akart? Hát „boldog karácsonyt”, miniszterelnök úr.

Gergely Zsófia jegyzete a 2019. december 12-i Esti gyorsban hangzott el.