„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Fonda, a szelíd motoros

28/08/2019 18:44

| Szerző: Klubrádió

A rossz fiúk gépeit egykori rendőrmotorokból építették. A film másik érdekessége, hogy egy magyar operatőr, Kovács László fényképezte.

2019. augusztus 28. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2019. augusztus 28., szerda 13:00)
50:39
00:00
Műsorvezetők: Fábián László

Rendhagyó volt ma az Élőben a városból. Ezúttal nem aktuális közlekedési ügyekkel, műszaki dolgokkal foglalkoztunk, hanem nemrég elhunyt híres, ismert emberekre emlékeztünk, olyanokra, akiknek közük volt a közlekedéshez.

Talán még közülük is kilóg Peter Fonda, aki 79 évesen, augusztusban halt meg. Rá is emlékezett a műsor két szakértője, Szécsényi Gábor és Krebsz Zoltán, Az autó című autós, motoros szaklap főszerkesztője és szerkesztője. Fonda úgy kerül a közlekedési műsorba, hogy a Szelíd motorosok című 1969-es főszereplője volt, de annál sokkal több is. (Egyébként volt egy korábbi motoros filmje is, a Vad angyalok.)

Egy kis filmtörténet. A Szelíd motorosokat Dennis Hopper rendezte, aki játszott is benne, de oly mértékben alkoholizált és drogozott, hogy Fonda egyik komoly stúdiótól sem kapott pénzt a filmre eredetileg. Végül 360 ezer dollárból leforgatták. A film máig 60 milliót hozott. Jelentősen fellendítette emellett a Harley Davidson legendát is.

A motorokat tulajdonképpen Fonda rajzolta le, és egy fekete motorépítő csapat segítségével készítette el. És itt jön egy csavar: a rossz fiúk gépei rendőrmotorokból készültek!  Két-két darab. Kettő az amerikai zászlósból, kettő a lángoló mintásból, azért hogy a forgatás alatt legalább az egyik-egyik induljon. Nem voltak túl megbízhatóak. S hogy legyen benne még egy csavar: a forgatás előtt a négyből három motort elloptak!  Fonda csak annak örült, hogy mindez a filmkészítés előtt történt, így a tolvajok csak pár dollárt kereshettek rajtuk, Ha ugyanezeket a gépeket a film bemutatása után lovasítják meg, majdnem milliószoros árat kaphattak volna értük. Az egyik járgány legutóbb 1,3 millió dollárért kelt el.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Élőben a városból
2019.08.28. 14:00
Műsorvezető: Fábián László