„Klubrádió
Hetes Stúdió

Folytatni kell a tiltakozást, hogy az a hatalomnak is kellemetlenné váljon – Tüntetés, élőlánc, sztrájk - helyszíni riportok

30/10/2022 18:56

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

Bodnár Barna kollégánk ott volt az október 23-i nagy demonstráción, illetve a csütörtök reggeli élőláncon is, ahol résztvevőkkel beszélgetett. Ezekből a beszélgetésekből készült riportja a Hetes Stúdióban hangzott el.

2022. október 29. Hetes Stúdió-részlet (2022.10.29. Bodnár Barna riportja)
11:38
00:00
Az egyik tiltakozó tanár így foglalta össze az utóbbi időszak, pedagógusok, diákok és szülők által szervezett, a közoktatás helyzetével kapcsolatos demonstrációsorozatát. Múlt vasárnap ismét több tízezren vettek részt az ADOM diákmozgalom tiltakozásán. A tömeg a budapesti Kálvin térről a Műszaki Egyetem elé vonult, ahol több tanár, diák, és szakszervezeti képviselő beszédet mondott, a programot koncertek is színesítették. Thuróczy Szabolcs színművésszel is találkoztunk a helyszínen, aki azt mondta, az emberekben lévő feszültséget a demonstrációknak is tükröznie kell, és folytatni kell a tiltakozást, hogy az a hatalomnak is kellemetlenné váljon.

Akik részt vesznek ezeken a demonstrációkon azok nem csak a pedagógusokért, de az egész rendszer ellen tüntetnek, és minél többen vannak, minél kitartóbbak, annál ijesztőbb ez a hatalom számára, és ez nem erőszakosság vagy agresszivitás kérdése - mondta el Hadházy Ákos, független képviselő.

 
 

Csütörtökön párás reggelre ébredt a főváros, de ahogy felszállt a köd, Budapestet körülölelő, több mint 10 kilométer élőlánc vált láthatóvá, amit szülők, diákok és tanárok alkottak. A Margit hídon és környékén főként óvodai dolgozók sorakoztak, akik számára a közoktatás leromlott helyzete legalább akkora probléma, mint az iskolákban tanítóknak.

Az élőláncot szervező szülők szerint a közoktatás helyzetének javítására, újragondolására hatékony és tudatos párbeszédre lenne szükség a kormány és a rendszerben részt vevő csoportok, szervezetek, és intézmények között.

A vasárnapi tüntetés után egyeztetésre hívta a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit november 7-re a közoktatásért felelős államtitkár, azonban a tiltakozásoknak ezzel nincs vége, ismételten egységes sztrájknapot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete november 18-ára, a következő, Országház elé tervezett tüntetés időpontja pedig november 26.

Hetes Stúdió
2022. október 29. szombat 15:00
Riporter: Bodnár barna