„Klubrádió
Esti gyors

Folyik a tesztelés, zárnak az iskolák

26/11/2020 20:14

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Állítólag nem kell törvényt módosítani ahhoz, hogy a megbetegedett pedagógusok 100 százalékos táppénzt kapjanak. Mégis csak a negyedük kap ennyit.

2020. november 26. Esti gyors - részlet 20.11.26. Totyik Tamás
04:22
00:00

Zajlik a koronavírus tesztelés az iskolákban, de az eredményeket csak később akarja közölni a kormány. A szakszervezetek régóta kérik az általános tesztelést, idáig végre sikerült eljutni. Immár nem csak a tanárok, hanem a technikai dolgozók is részt vehetnek a vizsgálaton. Ám nem mindenki vállalkozik a tesztre.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta, hogy ennek elsősorban anyagi okai vannak, mert nem kapnak automatikusan 100 százalék táppénzt, csak 60-at, ami így karácsony előtt elég rosszul esik az embernek. Ezért felmerült a törvénymódosítás igénye. Erre viszont a kormány több tagja szerint sincs szükség, a jelenlegi jogszabály biztosítja a lehetőséget. (Meg kell említeni, hogy kis számban vannak vírustagadók is, és azok sem akarnak nagyon tesztet, akik már egyszer túlestek a fertőzésen, vagy karanténban vannak, vagy most épp a távoktatásban vesznek részt és nem járnak be az intézményb.)

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter magyarázata a juttatásokkal kapcsolatban a következő. A 60 százalékos táppénz mindenkinek jár, akinek a tesztje pozitív. Ezután egy foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos vizsgálatot folytatnak le, és annak végén utalják a további 40 százalékot, az esetek többségében. Itt nem egyeznek a vélemények, a szakszervezet adatai szerint ugyanis csak a fertőzöttek egynegyede kap teljes táppénzt, ami nem nevezhető az esetek többségének. Szerencsés lenne, ha az lenne az alapvélekedés, hogy egy tanár a munkája során, a munkája miatt fertőződött meg.

A szakszervezet 30-40 olyan intézményről tud, amit be kellett zárni, mert olyan fokon elterjedt a vírus. A hivatalos adatok a hét végére várhatók a kormánytól, illetve az illetékes hatóságoktól.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Vasvári Tamás.

Esti gyors
2020.11.26. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás