„Klubrádió
Reggeli gyors

"Fogást találhat az EB a magyar kormányon az autópálya-koncesszió miatt"

6/07/2021 11:30

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A kormány tervezett autópályakoncessziója több ponton is sértheti az uniós koncessziós irányelvet, ez pedig olyan lehetőség, amikor az EB formális vizsgálatot indíthat, véli Nagy Gabriella. A Transparency International Magyarország közpénzügyi programvezetője szerint ha az EB megállapítja az irányelv megsértését, a szerződést fel kell mondani.

2021. július 06. Reggeli gyors - részlet 21.07.06. Nagy Gabriella
03:17
00:00

Az Európai Bizottságtól kéri a Transparency International Magyarország, hogy vizsgálják meg a kormány autópálya-koncesszióját. Nem lehet megítélni – írják –, hogy indokolt-e például a 35 éves időtartam, vagy a magyar kormány arra készül, hogy megsértse az EU alapszabadságait – írja a hvg.hu.

Nagy Gabriella, a Transparency International Magyarország közpénzügyi programvezetője a Klubrádiónak elmondta, hogy nem fordulnak gyakran az EB-hez, jelen esetben azonban a szervezet jogi értékelése szerint a tervezett koncesszió több ponton is sértheti az uniós koncessziós irányelvet, valamint az uniós közbeszerzési irányelvet. "Eddig a bizottság nem nagyon talált fogást a magyar kormányon, hiába látták, hogy bizonyos tevékenységek gyanús" – mondta, hozzátéve, hogy ezúttal megvan az esélye annak, hogy az EB megállapítsa, hogy a koncesszió uniós jogot sért, amely a formális eljárás végén a koncesszió meghiúsulm, ha pedig szerződést kötöttek addig, annak felbontásával jár, amely nem jelent kárt az állam számára.

 
Autópálya
Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nagy Gabriellával
2021.07.06., kedd 7:13
Riporter: Dési János