„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fizet az állam, de csak a végén

22/01/2020 17:41

| Szerző: Klubrádió

Annyit változott a helyzet, hogy a börtönviseltek megkapják majd a nekik megítélt kártérítést, de csak akkor, ha már minden határidő majdnem letelt. Ezt játssza most a kormány.

2020. január 22. Megbeszéljük - részlet 20.01.22. Bakó Bea
12:46
00:00

Orbán Viktor először felháborodottan jelentette ki, hogy rossz börtönkörülményekre panaszkodó raboknak nem fizetnek semmit, mert ők csak meg akarják kopasztani az államot. Aztán született egy kormányhatározat, mely szerint csak az utolsó pillanatban szabad fizetni, közben az igazságügyi miniszternek ki kell dolgoznia egy olyan javaslatot, amely megelőzi a hasonló esetek előfordulását. Az időhúzásnak gyakorlatilag semmi értelme nincs, ugyanis egy bírósági ítéletet semmilyen törvénnyel sem lehet felülírni, felfüggeszteni. Egy jogállamban azt végre kell hajtani.

A Megbeszéljük című műsorban Bolgár György azt kérdezte Bakó Beától, az Azonnali társ-főszerkesztőjétől, milyen jogi megoldásokon ötletelhet az igazságügyi miniszter, hogy a jövőben benyújtandó panaszok esetén kikerülhesse a kártérítést. Nos, a kormány módosíthat a törvényen, akár az alaptörvényen is, ennek azonban jogi értelemben nincs semmilyen hatása. A közös európai jog az irányadó, a nemzeti törvénykezés nem úgy működik, hogy bármit kitalálhatnak és megszavazhatnak a parlamentben. Amennyiben a kártérítés lehetőségét kiveszik a törvényből, az elítéltek újra Strasbourghoz fordulhatnak, az Emberi Jogok Európai Bírósága újra meg fogja ítélni nekik a kártérítést, és mégiscsak fizetnie kell a magyar államnak.

Orbán Viktornak annyi haszna azért lehet belőle, hogy húzza az időt, a fizetési kötelezettség már a következő kormányt terheli, ő pedig politikai tőkét kovácsolhat az egész vitából, bőszen mutogathat a gonosz Brüsszelre. Az emberek nagy részének nem fog beugrani, hogy az európai bíróság, az Európa Tanács, az nem egyenlő az Európai Unióval.

Az egyetlen megoldás az lenne, ha új, a normáknak megfelelő börtönöket építenének, illetve a meglévőket átalakítanák. Erre volt is ígéret, a korszerűsítés itt-ott el is kezdődött, de a folyamat sehol sem tart. Vagyis a nemzetközi jog alapján bizony fizetni kell most is, és a jövőben is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Megbeszéljük
2020.01.22. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György