„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Filmek a nagyvilágból a kisvárosról

29/11/2020 09:53

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Deák Zsuzsanna, a Cirkofilm munkatársa mesélt „házimozi programjukról”; Paár Ádám történész-politológus a kisvárosi élet szépségeit bemutató filmekről.

2020. november 28. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. november 28., szombat 13:30)
28:30
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Miután moziba most nem tudunk menni, otthon hódolhatunk filmek iránti rajongásunknak. És ha a tévék kínálata nem elegendő, természetesen még rengeteg forrás áll a rendelkezésre a letöltések, online filmnézések korában. A Cirkofilm is kínál lehetőséget az otthoni mozizásra. Regisztráció után már válogathatunk is a forgalmazó változatos filmes listájából. A világ minden pontjáról minden műfajból találunk alkotásokat. Deák Zsuzsanna elmondta, ezek jobbára európai filmszemléken bemutatott, illetve nyertes filmek, így bátran keresgélhetünk, és kiválaszthatjuk a hangulatunknak éppen megfelelő alkotást.

A műsor folytatásában azt vizsgáltuk meg Paár Ádám segítségével, hogy milyen történelmi helyzet hívja életre időről időre a kisvárosi élet csábító mivoltát bemutató filmeket.

A történész-politológus elmondta, bár régóta szolgál filmek témájául a nagyváros-vidék ellentét, azt érdemes szem előtt tartani, hogy egészen más okból és más módon alakultak ki a különbségek a városi és falusi élet között Amerikában és Európában, így a különböző országokban készült alkotások különböző konfliktusokat mutatnak be.

Paár Ádám hozzátette, voltak időszakok, amikor kifejezetten propaganda jelleggel készültek a kisvárosi életet idealizáló filmek, és voltak, amikor csak meglovagolva a békés, rusztikus élet iránti vágyat, kerültek a nézők elé az alkotások.

A beszélgetésben szó volt a Lassie hazatér című filmről és a Miért éppen Alaszka? című sorozatról is.

Az interjú azonban nem ért véget ebben az adásban, a következő héten folytatódik, amikor további filmek példáján keresztül vizsgáljuk a jelenséget.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Hangosfilm
2020.11.28. 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes