„Klubrádió
Esti gyors

Fideszesek is kételkednek a vidéki választások tisztaságában

8/07/2019 18:44

| Szerző: Klubrádió

A megkérdezettek 62 százaléka értett egyet azzal, hogy a hatalmon lévők érdemben képesek befolyásolni az önkormányzati voksolást a kistelepüléseken – derül ki a Publicus Intézet felméréséből. Érdekesség, hogy a fideszesek 45 százaléka is így látta ezt.

2019. július 08. Esti gyors / részlet, Pulai András (19.07.08.)
05:45
00:00

Pulai Andrást, a Publicus intézet ügyvezetőjét kérdeztük egy felmérésükről, amely szerint a megkérdezettek 62 százaléka úgy véli, a kistelepüléseken nem lehet szabad a választás, annyira kiszolgáltatottak az emberek.

Mindenféle módon nyomást lehet helyezni a választópolgárokra, lehet nekik üzenni, hogy ha nem ez vagy az lesz a polgármester, akkor nem lesz közmunka, vízvezeték-felújítás és hasonlók. A kampányokban megjelenő nem valós ígéretek és a megfélemlítés között nemcsak fogalmilag óriási a különbség – hangsúlyozta –, és ezt a választók is érzékelik, ez potenciálisan zsaroló helyzet nagyon sok választó szerint. Egyébként a Fidesz-szavazók 45 százaléka is így látja ezt (48 százalékuk nem ért egyet).

Sok településen csak a kormány helyi emberein, a polgármesteren és a hozzájuk kapcsolódó vállalkozókon keresztül lehet érdemi munkát kapni, Pulai András pedig nem gondolja, hogy egy hivatali vagy akár útépítői munkához politikai megfelelésre lenne szükség.

Tűzifaosztás Dányban
 
 
Közmunkások aprítják fel a Belügyminisztérium által meghirdetett tüzelőanyag-pályázat keretében elnyert támogatásból vásárolt tűzifát Dányban 2017. január 11-én. A minisztérium saját keretéből biztosít tüzelőanyag-támogatást az ötezer lakos alatti településeken élő rászorulóknak, a pályázat 180 ezer embernek jelent segítséget. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 


Azt is mondta: nagyon nehéz összefogniuk a választóknak egy kistelepülésen, mert félő, hogy előveszik őket, „tudjuk, hogy te szavazták ki a rendszerből, meg a másik két haverod”, ráadásul sokszor nincs érdemi választási lehetőség. Így aztán benne van a levegőben, hogy előnyösebb helyzetbe kerül a település, ha „jól” szavaznak a helyiek.

Ez okozza, hogy a választók 23 százaléka szerint nagyon hátrányos egy ellenzéki vezető, 15 százalék szerint kicsit hátrányos, ez tehát csaknem 40 százalék. Eközben 45 százalék mondja, hogy nem lehet hátrány, de ebben benne vannak a budapestiek és a nagyvárosiak, akik tudják, hogy egy ellenzéki polgármesterrel sem dől össze a világ.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás.

Esti gyors 
2019.07.08 18:15 
Műsorvezető: Dési János