„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fidesz-számtan – A kevesebb több

24/07/2020 06:57

| Szerző: Klubrádió

Az uniós csúcs óta folyik a vita, hogy mit ért el Orbán Viktor. Teljesítette-e azt, amivel a parlament fideszes többsége megbízta. Egyáltalán miért kellett a parlament?

2020. július 23. Megbeszéljük - részlet 20.07.23. Hídvéghi Balázs
23:21
00:00
Az Európai Parlament egyelőre nem fogadta el azt a megállapodást, ha úgy tetszik alkut, amit az Európai Tanácsban kötöttek az állam- és kormányfők a költségvetésről és a helyreállítási alap elosztásáról. A döntő többséggel szembe csak a szélsőjobb és a Fidesz ment. A magyar kormánypárt a saját családjából, az Európai Néppártból is kilóg. Hídvéghi Balázs képviselő szerint a Fidesz konfrontatívnak, sőt kekeckedőnek érezte a parlamenti határozat szövegét. Kár támadni a miniszterelnökök megállapodását mert az jó, Orbán Viktor pedig különösen sikeresen tárgyalt.

Amikor a számokat nézzük, sok minden kiderül, persze nem mindegy, hogy ki értelmezi azokat a számokat. Bolgár György műsorvezető a Portfolio.hu elemzésére és adataira hivatkozva mondta, hogy Magyarország a következő költségvetési ciklusban kevesebb támogatást fog kapni az eddiginél, 39 helyett 31 milliárd eurót. Hídvéghi Balázs szerint a költségvetésből és a helyreállítási alapból érkező összeget együtt kell nézni, és akkor már 50 milliárd euró fölött járunk, azaz többet kapunk, igaz, hogy abból mintegy 10 milliárd hitel, amit az EU, mint közösség vesz fel. E hitelről egyébként korábban úgy nyilatkoztak fideszes vezetők, hogy nem szabad felvenni, most üdvözlik, hogy Magyarország is kap belőle.

 
Orbán Viktor Facebook-oldala 
 

Az uniós csúcs után szinte minden tagállami vezető sikerről, alapvetően a saját sikeréről beszélt, érezhetően mindenki a saját országa érdekeit nézte, és nem az EU közös érdekeit. Orbán Viktor előzőleg külön parlamenti határozatot is kapott, hogy milyen álláspontot képviseljen, illetve mit érjen el a tárgyalásokon. Az egyik pont az volt, hogy 7-es cikkely szerinti eljárást zárja le az EU. Erre a képviselő szerint Angela Merkel ígéretet tett. Igen ám, de a német kancellár azt is megjegyezte, hogy az ügyben Magyarországnak kellene lépnie. A másik lényeges eleme a magyar parlamenti határozatnak, hogy az uniós támogatásokat ne kössék a jogállamiság feltételéhez. Nos ahhoz kötötték, sőt még inkább ahhoz fogják kötni, mert az EP öt nagy frakciója ezt akarja. Hídvéghi Balázs erre azt mondja, hogy a jogállamiságot a Fidesz is fontosnak tartja, de pontosan meg kellene határozni, hogy mi az. A jelenlegi megfogalmazásban a jogállamiságot politikai fegyverré silányították. Orbán Viktornak a parlamenti felhatalmazás értelmében azt is el kellett volna érnie, hogy civil szervezetek ne kaphassanak uniós támogatást, főként ha úgy viselkednek, mint egy politikai párt. Ebben az ügyben a fideszes képviselő megfogalmazása szerint „csapataink harcban állnak”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Megbeszéljük
2020.07.23. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György