„Klubrádió
Reggeli gyors

Fidesz-háború Békésben

22/08/2019 14:31

| Szerző: Klubrádió

Vádemelés, tettlegességig menő vita, fokozódik a helyzet az önkormányzati választások előtt. Ki tudja ezt használni az ellenzék?

2019. augusztus 22. Reggeli gyors - részlet 19.08.22. Bod Tamás
07:59
00:00

Vádat emeltek Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. Az ügyben még 32 társa volt a képviselőnek a Központi Nyomozó Főügyészség szerint. Jogellenesen igyekeztek olyan uniós és hazai támogatásokat megszerezni, amelyeket zöldség- és gyümölcstermelőknek szántak. Simonka nem ismerte be, hogy ilyesmit tettek volna.

Mindebben az a figyelemfelkeltő, hogy a vádemelés épp most, az önkormányzati választások előtt nem sokkal történt meg. Bod Tamás, a Magyar Narancs újságírója szerint a háttérben a Békés megyében zajló fideszes belháború áll. Sokan gondolták, hogy az egész ügyből nem lesz semmi, „elsikálják”. Mások szerint akkora pénzről van szó, hogy teljesen elhallgatni nem lehetett volna, de az ügyészség kivárta volna a választást. Nem várta ki. Talán azért nem, mert Polt Péter személyesen kérte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, amit a parlament meg is tett, s ha ezután sokáig nem történik semmi, az presztízsveszteség lett volna a legfőbb ügyész számára.

Gyulán fideszes belháború zajlik, az újságíró ebben látja az okát a most történteknek. Ám nem csak ott vannak kormánypárti belvillongások, hanem Füzesgyarmaton is. Ott a Fidesz helyi elnöke és a szintén fideszes polgármester veszett össze, és a konfliktus hírek szerint tettlegességig fajult. A polgármester állítólag belevágta egy székbe az elnöknőt, aki orvosi látleletet vetetett, majd feljelentést tett, és értesítette a Fidesz legfelső vezetését is. Mások szerint ez nem így volt. A lényeg, hogy mindez nem egy kocsmai összeszólalkozás volt, mert pártrendezvényen történt.

Bod Tamás elmondta, hogy egyre többször keresik meg sértődött fideszesek, annak ellenére, hogy „ellenséges” újságírónak számít. Bizonyára azért, mert a kormánypárti médiában nem találnak megszólalási lehetőséget.

Már csak az a kérdés, hogy ezt az egész belháborút mire tudja használni az ellenzék a választási kampányban?

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Reggeli gyors
2019.08.22. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes