„Klubrádió
Esti gyors

Fiatal nő verte agyon az állatkerti teknőst

13/06/2019 19:26

| Szerző: Klubrádió

Szerda délután egy kockakővel agyonütötték a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik görög teknősét. Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője a Klubrádiónak elmondta: egy fiatal nő volt a tettes.

2019. június 13. Esti gyors / részlet, Hanga Zoltán állatkerti szóvivő (19.06.13.)
06:47
00:00
Szerdán a teknőskifutóban látták záráskor, hogy az egyik teknős a halálán van, elképesztő állapotban volt, láthatóan nem magától, hanem valaki rádobott egy követ - mondta Hanga Zoltán. A páncélja a háti és hasi részen is ujjnyi szélesen szétnyílt, látni lehetett a belső szerveit. Végül el kellett altatni, nagyon kínlódott szegény. 

Utána megnézték csütörtök délelőtt a térfigyelő kamerák felvételeit, amelyeken egyértelműen látszik, hogy az egyik látogató (aki másodmagával jött), behajol és kivesz egy teknőst. A teknősnek van egy olyan szokása, hogy ha kézbe veszik, odapiszkít - ezért vágták hozzá a kőtömböt.

Úgy fogalmazott: ő is már csaknem harminc éve van az állatkertnél, és azt hitte, nem nagyon lehet neki újat mutatni, de mégis. A kollégái, akik hivatalból megnézték a videót, kijöttek a béketűrésből. A Klubrádió kérdésére elmondta: fiatal felnőttekről van szó, egy nő és egy férfi volt ott. A követ a nő dobta, nem tudni, hogy milyen kapcsolat van köztük, azt viszont igen, hogy magyarul beszéltek.

Noha szegény állaton már nem lehet segíteni, az állatkert megtette a feljelentést. A felvételen minden látszik, adatvédelmi szakértőjük vizsgálja, hogy mit lehet nyilvánosságra hozni. Ha azt minden kitakarás nélkül kitennék, egy órán belül meglenne a közösségi médiában az elkövető, odaírnák kommentben, hogy ki volt az. A rendőrségnek odaadták a felvételt, helyszíni szemle is volt.

A görög teknős a hatályos jogszabályok szerint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős fajnak minősül, és szerepel a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény listáján is. Hanga Zoltán elmondta: ilyen állatok megölése a Btk. szerint természetkárosításnak számít, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (Az Állatkert a honlapján számolt be az esetről.)

A beszélgetés meghallgatható a cikk tetején található lejátszás ikonra kattintva.

Esti gyors
2019. június 13. csütörtök
Műsorvezető: Gergely Zsófia