„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fiala János: Az ATV vezetéséhez már tavaly az jutott el, a Klubrádiónak nincs jövője

6/04/2021 20:53

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Milyen dolog ráindulni a Klubrádió frekvenciájára? – tette fel elmondása szerint a kérdést Fiala János még tavaly az ATV-csoport néhány meghatározó emberének, köztük Németh S. Szilárd vezérigazgatónak.  A riporter azt tette szóvá, hogy a konglomerátumhoz tartozó Spirit FM, amelynél akkor ő is dolgozott, pályázatot adott be a 92,9-es frekvenciára. Fiala szerint válaszul nyilvánvalóvá tették számára, hogy az ATV-nek olyan információ vannak, miszerint a Klubrádiónak nincs jövője. 

2021. április 06. Megbeszéljük - részlet 21.04.06. Fiala János
15:29
00:00

A Spirit FM kapta meg ideiglenesen a 92,9-es frekvenciát, ahol májustól fél éven keresztül működhet az adó. Fiala János egy éven keresztül vezette a csatornán Keljfel Jancsi! című műsorát, és 2020 végén  távozott a rádiótól. Az újságíró a Megbeszéljük című műsorban mesélt Spirit FM-es tapasztalatairól. 

A Spirit FM a hat különböző médiumot tömörítő, és a Németh Sándor vezette Hit Gyülekezete érdekeltségébe tartozó ATV-csoport tagja, amely Fiala szerint hihetetlenül szövevényes médiabirodalom, egymástól mondanivalójában nagyon elütő részekkel. "A jellegzetessége A-tól Zs-ig minden. ... Ilyen nincs, és mégis van"– tette hozzá Fiala, aki az ATV-n is vezetett műsort, ott már 2013 óta, legutóbb a Civil a pályán címűt. Azt pedig, hogy ezt a konglomerátumot a tulajdonosai miért és hogyan tudják fenntartani, szerinte csak ők tudják, de az biztos, hogy tudják és akarják is működtetni. A tartalmat is jellemző szövevényességre Fiala példaként elmondta, volt olyan alkalom, hogy míg a Kelj fel Jancsit vezette, néhány szobával arrébb, egy másik műsor vendégeként éppen Kásler Miklós emberminiszter beszélgetett, aki azonban vele soha nem ült volna egy stúdióba. A riporter számára érthetetlen volt, hogy míg az egyik műsorban vagy médiumban valamit kritizáltak, ugyanarról tíz perccel később a konglomerátum másik részében annak homlokegyenest az ellenkezője hangozhatott el.

Fiala szerint kíváncsiságból számos beszélgetést folytatott a tulajdonosokkal, hogy megtudja céljaikat, de egzakt választ soha nem kapott. Nagyjából azt lehetett érzékelni, hogy ha van egy mező, egy telek, és az elfoglalható, hozzácsatolható az uradalmukhoz, akkor nem fognak nemet mondani, ezzel pedig olyan szellemiségű konglomerátum jött létre, aminek nincs szellemisége – mondta. Szerinte ez ott rajta kívül senkit nem zavart. Amikor erre vonatkozó kérdéssel fordult a társaság vezetőállású munkatársaihoz, azt kapta válaszul, hogy ez nem rá tartozik. Fiala szerint az azonban nyilvánvaló, hogy nagyravágyó terveik vannak, mint ahogy az is világos, hogy a Spirit FM a médiahatóságtól májustól megkapott – februárban a Klubrádiótól elvett – 92,9-es frekvencián messze több emberhez tud eljutni, mint a jelenleg általa használt 87,6 MHz-en.

Média Korrektúra - A Fenegyerekek című kerekasztal-beszélge
 
Fiala János
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
 

Fiala szerint az ATV-s, illetve Spirit FM-es távozásának előzményei közé tartozik, hogy amikor a Spirit FM tavaly bejelentette, indul a Klubrádió 92,9-es frekvenciájára meghirdetett NMHH-s pályázaton, több  vezetőnek, köztük Németh S. Szilárdnak (Németh Sándor fiának), az ATV vezérigazgatójának is feltette a kérdést, hogy"milyen dolog ráindulni a Klubrádió frekvenciájára", sőt ezzel a műsorában is foglalkozott. Válaszul nyilvánvalóvá tették számára, hogy az ATV-nek olyan információ vannak, miszerint a Klubrádiónak nincs jövője, és még mindig jobb így, vagyis, hogy a Spirit FM beadja pályázatát a 92,9-re, mintha "idegen kezekbe" kerülne a Klubrádió frekvenciája – állította a riporter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021.04.06. kedd 16:45
Riporter: Bolgár György