„Klubrádió
Esti gyors

Felvételi zárlat a Pesti úti idősotthonban

6/08/2020 00:43

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A főváros készül a járvány második hullámára, az idősotthonokban nem fogadnak új lakókat. Az Operettszínházban furcsán zárult a zaklatás miatt indult vizsgálat.

2020. augusztus 05. Esti gyors - részlet 20.08.05. Gy. Németh Erzsébet
04:54
00:00

Több színházban is indult vizsgálat zaklatás miatt, a fővárosi fenntartású intézményekben ezek alaposan voltak, például a Vígszínházban még most is tart. Az Operettszínházban viszont, amelynek fenntartója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, lezárták a vizsgálatot anélkül, hogy a panasztevőt meghallgatták volna. A minisztérium tulajdonképpen elfogadta azt, amit a teátrum belső vizsgálata megállapított. A megállapítás pedig az volt, hogy nem történt zaklatás. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes véleménye szerint ez így nincs rendjén. Semmiféle munkahelyi zaklatást sem szabad megengedni, minden panasznak utána kell járni. Az Operettszínház esetében is ezt várják el Kásler Miklós minisztertől.

Koronavírus - Megkezdték a katonák a fertőtlenítést a Pesti úti idősotthonban
 

A másik téma, amiről kérdeztük a humán ügyekért felelős főpolgármester-helyettest az Esti gyorsban, az a Pesti úti idősek otthonának helyzete. Ott tényleg tombolt a koronavírus-járvány. 306 lakó, 26 dolgozó fertőződött meg és 45 beteg halt meg (az adatok május végiek). A kormányhivatali vizsgálat szerint kevés a szakember az intézményben és alacsony színvonalú az ellátás. Gy. Németh Erzsébet szerint a kormányhivatal megállapításait a tények nem támasztják alá. Például egy korábbi ellenőrzéskor még szakápolónak minősítettek több olyan dolgozót, akit most nem. Az önkormányzat kész bíróság elé vinni az ügyet, hogy igazát bizonyítsa.

Készülnek a járvány második hullámára, ezért több másik intézményhez hasonlóan itt is felvételi zárlatot rendeltek el. Tavasszal ugyanis kiderült, hogy több izolációs szobára van szükség, hogy el tudják különíteni azonnal azokat a lakókat, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja. Miután a vírust számos esetben kórházból visszakerült emberek terjesztették, már csak úgy fogadnak vissza bárkit is egészségügyi intézményből, ha negatív vírusteszttel rendelkezik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Fotók: MTI/Mónus Márton.

Esti gyors
2020.08.05. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor