„Klubrádió
Reggeli gyors

„Feltűnően hallgat Orbán, megpróbál kibekkelni”

10/11/2020 07:40

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A világ populistái, köztük Orbán Viktor, a trumpizmus legnyíltabb hirdetője, elvesztették vezetőjüket. Trump bukása hervasztó lehet számukra, de nem fogja legyőzni őket, a magyar kormányzatnak is mély a hazai beágyazottsága. Orbán most alighanem beássa magát, abban a reményben, hogy hőse 2024-ben visszatér. Közben Bidenben megvan minden, ami Trumpból hiányzik – bölcsesség, tapasztalat, megállapodott személyiség, szakmai tekintély. Vele könnyebb lesz az európaiaknak, mint elődjével. Külföldi lapszemle.

2020. november 10. Reggeli gyors-részlet / Külföldi lapszemle, Kárpáti János 2020.11.10.
05:33
00:00

Joe Biden, a megválasztott új amerikai elnök képes lehet arra, hogy helyrehozza az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatokat, illetve a NATO-n belüli viszonyokat, a transzatlanti tengelyt – vélekedik Thomas Mayer, a bécsi Der Standardban közölt kommentárjában. Emlékeztet arra, hogy a Donald Trump előtti időkben az Egyesült Államok hagyományosan szoros kapcsolatokat ápolt az európaiakkal – azzal együtt is, hogy az ezredfordulón Európa súlyos konfliktusba került ifjabb George Bush elnökkel az iraki háború miatt, majd Barack Obama elnök a korábbinál erőteljesebben fordult Ázsia felé, az európaiakat pedig nagyobb mérvű saját felelősségvállalásra ösztökélte.

Azt a bizonyos transzatlanti tengelyt eközben soha nem kérdőjelezték meg, miként Amerika részvételét sem a többoldalú nemzetközi együttműködés szervezeteiben, az Egészségügyi Világszervezettől a Kereskedelmi Világszervezeten át a kultúra, a tudomány és az oktatás területén ténykedő UNESCO-ig.

Joe Biden
 
Joe Biden Forrás: Flickr.com
 


Minden, ami Trumpból hiányzik

Az osztrák elemző úgy látja: Bidenben megvan minden, ami Trumpból hiányzik – bölcsesség, tapasztalat, megállapodott személyiség, retorikai, valamint szakmai tekintély. Hosszú szenátorkodása és Obama melletti alelnökösködése alatt profi jártasságra tett szert a külpolitikában. Bármennyire is próbálkozhat még Trump a választási eredmények megtorpedózásával, a hatalmon maradással, a nemzet káoszba taszításával, azzal lehet számolni, hogy januárban távoznia kell, és addigra Biden javára fog megváltozni a közhangulat – jósolja Thomas Mayer.

Mint fogalmaz, Trump 2016-tól fakalapáccsal esett neki a transzatlanti tengelynek, és megpróbálta megosztani az európaiakat. Most mindezt ki kell javítani, és új, építő szellemű alapokra kell helyezni.

Bidennel könnyebb lesz az európaiaknak

A Der Standard kommentátora szerint feltűnően hallgat az a kevés számú jobboldali nacionalista kormányfő, Magyarországon, illetve Lengyelországban, aki évek óta Trumpra épített. Ugyanakkor a párizsi és a berlini jelzésekből – amelyek a brit kilépés óta megerősödtek – egyértelmű, hogy Európa sokkal több felelősséget kíván vállalni, és nem feltétlenül vár majd a Nagy Testvérre. Ahhoz, hogy Európa és Amerika új partnerségre lépjen egymással, miközben egyúttal versenytársak is egy többpólusú, klímaváltozás által fenyegetett világban, jó érzékekre és bizalomra van szükség. Joe Bidennel ez könnyebb lesz az európaiaknak, mint Donald Trumppal – zárul a bécsi lap kommentárja.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
 
 Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében, ahol a magyar kormányfő beírt az vendégkönyvbe 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd


Megerősítést vártak tőle, most elvesztették

A világ populistái elvesztették vezetőjüket – írja a londoni Financial Times elemzője, Gideon Rachman. Úgy véli, Trump elvesztése hervasztóan hat sok autokratára, de ez önmagában nem fogja legyőzni őket. A távozó amerikai elnököt a populista internacionálé eddigi informális vezetőjének nevezi, akinek a legfontosabb őrtornyai Brazíliában, Lengyelországban és Magyarországon találhatók. Jelentős jobboldali populista pártok léteznek Olaszországban és Németországban is, amelyek ösztönzést és megerősítést vártak Trumptól.

A tiszta populisták mellett – folytatódik Rachman eszmefuttatása – ott vannak azok a kormányok, amelyek számára, stratégiai és ideológiai okokból vegyesen, kellemetlen Trump veresége. Ilyenek Izrael, Szaúd-Arábia, Nagy-Britannia, India.

Talán Orbán Viktor magyar miniszterelnök a legnyíltabb hirdetője a globális trumpizmusnak – írja a Financial Times szerzője, és megjegyzi: az az eltökéltség, amivel a magyar vezető a 2015-ös európai migrációs válság idején eltorlaszolta a muszlim menekültek útját, kiváltotta az amerikai jobboldal csodálatát, és egy évvel később Trump úgy nyerte meg az elnökválasztást, hogy a migránsokat távol tartó fal megépítésének az ígéretével, valamint a muszlimok beutazási tilalmának a kilátásba helyezésével kampányolt.

 
 Orbán Viktor a a röszkei határszakaszon, Forrás: Facebook
 
Az Egyesült Államok egyik déli határszakasza Forrás: flickr
 


Ettől még Orbánnak mély a hazai beágyazottsága

Trump mostani elvesztése önmagában nem jelent vereséget az európai populisták számára, a magyar és a lengyel kormányzatnak mély a hazai beágyazottsága – figyelmeztet Gideon Rachman. A Trumpra leadott szavazatok azt is jelentik, hogy vannak még erős ideológiai szövetségeseik a populistáknak az Egyesült Államokban. Ahogyan az európai liberálisok úgy döntöttek, hogy kibekkelik Trumpot, ugyanúgy a populisták most majd ki akarják bekkelni Bident.

A Financial Times szerzője úgy vélekedik, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök alighanem megpróbál szabadulni a „brit Trump” megbélyegző minősítéstől, az elkövetkező hónapokban igyekszik majd a szekrény mélyére rejteni populista ruhatárát, és elővesz majd néhány liberális öltözéket. De Trump rajongói klubjának kemény magja – az olyan figurák, min Orbán vagy Jair Bolsonaro brazil elnök – alighanem beássa magát, abban a reményben, hogy hőse 2024-ben visszatér.

Nem játszhatja ki a Trump-kártyát, ha jogállamról van szó

Röviden megemlítem még, hogy a londoni kommentátor által megfogalmazott gondolat több más elemzésből is visszaköszön. Így például Paul Taylor a Politico című amerikai portál európai kiadásában szintén arról ír, hogy az európai populisták elveszítették fehér házi vezérszónokukat. Ez a helyzetértékelés is kiemeli, hogy Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński többé nem tudja kijátszani a Trump-kártyát, amikor igyekszik ellenállni az európai intézmények nyomásgyakorlásának, amely az igazságszolgáltatás függetlensége, a médiapluralizmus és a polgári jogok ügyében nehezedik rá.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. november 10., kedd 07.00
riporter: Kárpáti János







És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás