„Klubrádió
Reggeli gyors

Félnek a győri civilek kiállni a Fidesz ellen

5/12/2019 15:36

| Szerző: Klubrádió

Jelölthiányban szenvedett a győri ellenzék, mert a polgármester-jelöltség ötletével megkeresett szinte összes civil hárította az ajánlatot. Ezért vállalta végül egy politikus a feladatot – mondta az érintett, Pollreisz Balázs, az ellenzék győri polgármester-jelöltje. Szerinte az ellenzék esélyét az adja, hogy október óta a választók rájöttek, a Fidesz csak taktikázik.

2019. december 05. Reggeli gyors-részlet/Interjú Pollreisz Balázzsal (19.12.05.)
06:10
00:00
Nagy a várakozás Győrben a jövőre esedékes időközi polgármester-választás előtt, mindenki tud róla, a kampánynak ezzel, a bevezető „ismeretterjesztő” részével, tehát nem késett el az ellenzék – mondta Pollreisz Balázs, az ellenzék győri polgármester-jelöltje, akit az MSZP, a DK, a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik is támogat.

A közös jelölt kiválasztásával azonban kicsit elcsúsztak, aminek oka, hogy a megkeresett civilek szinte mindegyike azt mondta, nem tud vagy nem mer elindulni a választáson, politikusként ezért vállalta ő, társai felkérésére, hogy felveszi a versenyt a Fidesz jelöltjével – mondta Pollreisz Balázs, a győri közgyűlés szocialista csoportjának vezetője. Szerinte a civilek húzódozása miatti jelölthiány volt az oka annak is, hogy már nem maradt idő az ellenzéki előválasztásra, amit egyébként nagyon jó ötletnek tartott volna.

Pollreisz Balázs
 
Pollreisz Balázs 
A kép forrása: Facebook
 

Pollreisz Balázs szerint a civilek háttérben maradásának oka, hogy mint az egész országban, Győrben is „fortélyos félelem igazgat”, vagyis a lehetséges indulók, illetve a szervezeteik attól tartottak, hogy komoly, például egzisztenciális hátrányuk származhat abból, ha kiállnak a Fidesz ellen.

A január 26-i időközi választáson az ellenzék elsődleges üzenete, hogy vegyék vissza a város becsületét Borkai Zsolt előző polgármester korrupciógyanús ügyei és szexbotránya után. Az ellenzéki kampány jelmondata, hogy tisztává kell tenni a várost, amely tele van mocsokkal, és nem csak a hulladékgazdálkodás problémái miatt, hanem átvitt értelemben is, a fideszes vezetés korrupciógyanús ügyei következtében. Azt is hangsúlyozzák, hogy nincs két Fidesz, csak egy, az amely támogatta Borkait a korrupciógyanús tevékenységében.

Bár ezeket a szlogeneket már az október 13-ai önkormányzati választáson is bevetette az ellenzék – amikor Borkai nyert – Pollreisz szerint most azért vezethetnek győzelemre, mert azóta hatalmas törés történt a választókban, sokan rájöttek, hogy a Fidesz csak taktikázik, amiből a győrieknek, úgy látja, elegük van.

A győri polgármester-választáson a Fidesz Dézsi Csaba Andrást kardiológust indítja, aki évek óta helyi politikus. Az ellenzék korábbi jelöltje, a DK-s Glázer Tímea, aki októberben pár száz szavazattal kapott ki Borkai Zsolttól, egészségügyi okokra hivatkozva nem vállalta az újabb indulást.

Címlapi kép: Flickr.com

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Pollreisz Balázzsal
2019. december 05., csütörtök 07.45
riporter: Lampé Ágnes