„Klubrádió

Felkerült a térképre a magyar e-sport

28/09/2019 17:36

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Egyre inkább úgy tűnik, világszerte is számolni fognak a magyar e-sporttal, ezt mutatja a múlt hétvégi V4 Future Sports Festival (350 ezer euró összdíjazás, 8 ezer nevező) sikere is. A fesztivál főszervezőjével, szakújságíróval és résztvevővel is beszélgettünk e-sportról az Y-ban.

2019. szeptember 26. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2019. szeptember 26., csütörtök 15:00)
45:18
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik

Idén februárban már volt szó az e-sportról az Y-ban. Akkor még a legalapvetőbb kérdésekkel foglalkoztunk: sportnak nevezhető-e az e-sport, mennyire fejlett itthon a szakág, mennyien játszanak, milyen versenyeken vehetnek részt stb.

Mivel sok visszajelzés érkezett a hallgatóktól, hogy érdemes lenne mélyebben is foglalkozni a témával, ezért kerestük az apropót, hogy újra elővegyük. A múlt hétvégén rendezett második V4 Future Sports Festival jó alkalomnak bizonyult, hogy ismét a magyar e-sport legfontosabb képviselői és szakértői legyenek a műsor vendégei.

 
 E-sportosok a Klubrádióban (balról jobbra: Péter Zoltán, az esport1.hu főszerkesztője; Báder Benjámin, a V4FSF Gran Turismo-ezüstérmese; műsorvezetőnk, Galavits Patrik és Bíró Balázs, a Magyar E-sport Szövetség elnöke)
 


Bíró Balázs, a fentebb említett V4 Future Sports Festival főszervezője és a Magyar E-sport Szövetség elnöke; Péter Zoltán, az esport1.hu főszerkesztője és Báder Benjámin, a fesztivál Gran Turismo-bajnokságának második helyezettje volt ezúttal a vendég.

Bíró Balázs elégedetten értékelte a 350 ezer euró összdíjazású fesztivált, amelyen új játékként debütált a Fortnite. Ennek megjelenése egyben annak is bizonyítéka, hogy milyen gyorsan változik az e-sport. A februári adásban ugyanis Bíró Balázs még maga is kétkedve beszélt arról, hogy e-sportnak tekinthető-e ez a játék. Azóta azonban számára sem kérdés, hogy a Fortnite-nak helye lehet egy e-sport fesztiválon. Még akkor is, ha továbbra is vannak e-sportolók, akik – az E-sport Szövetség elnökének szavaival élve – „Minecraftba oltott Disney CS:Go-nak” nevezik az egyelőre leginkább tizenévesek körében kedvelt játékot.

 
Báder Benjámin versenyez 
Fotó: Steili Dorottya/Race Online Hungary
 


A Gran Turismo-bajnokságban – az 1700 nevező között! – második helyet szerző Báder Benjámin elmondta, az autóversenyző szimulációs játékok az erőhatásokat leszámítva már nagyon jól visszaadják az igazi vezetési élményt. Nem csoda, ha ő maga is célként tűzte ki maga elé, hogy előbb-utóbb Michelisz Norbert nyomdokaiba lépjen.

A fesztiválra egyébként több mint 8 ezren neveztek, ezzel a számmal pedig a V4 Future Sports Festival felkerült az európai e-sport térképére. Ráadásul nem csak a V4-országokból érkeztek csapatok: a fesztivál vendége volt például egy világhírű brazil együttes, illetve a Counter Strike-bajnokságot dánok nyerték.

Péter Zoltán kiemelte, hogy Dániában a Counter Strike-vb-t megnyerő és több más rangos versenyen is sikereket elérő e-sportolókat az ország miniszterelnöke is személyesen köszöntötte a parlamentben – ez mutatja, hogy világszerte egyre komolyabban veszik az e-sportot.

 
Fotó: Steili Dorottya / Race Online Hungary
 

Az adásban szóba került az is, hogy miért kapott állami támogatást a rendezvény és miért lát fantáziát a magyar e-sportban a magyar kormány, illetve hogy a tavalyi fesztivál milyen gyermekbetegségeit sikerült 2019-ben kijavítani.

Az Y csütörtöki adását visszahallgathatják a fenti lejátszás gombra kattintva, illetve Spotify-on. (Címlapi kép: Race Online Hungary)

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2019. szeptember 26., csütörtök 15:00