„Klubrádió
A lényeg

Felfüggesztették a Fidesz néppárti tagságát

20/03/2019 18:45

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Néppárt közgyűlése azonnali hatállyal határozatlan időre felfüggesztette  a Fidesz tagságát a pártszövetségben. Orbán Viktor arról beszélt, hogy a Fidesz akarta a felfüggesztést, az EP-választások után pedig a Néppárt és Fidesz is szabadon dönthet a kettejük viszonyáról.

Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke Twitter-posztban közölte a pártszövetség közgyűlésének döntését a Fideszről. A magyar kormánypárt felfüggesztésére százkilencvenen szavaztak, ellene hárman. Joseph Daul a felfüggesztés három következményét sorolta fel üzenetében: a Fidesz nem vehet részt a néppárti üléseken, megvonják a szavazati jogát és nem tehet személyi javaslatokat néppárti posztokra.

A brüsszeli közgyűlés után a döntést hivatalosan Manfred Weber néppárti frakcióvezető jelentette be, aki az EPP csúcsjelöltje a májusban esedékes uniós választásokra. A politikus, miután szintén felsorolta a felfüggesztés következményeit, azt mondta, a döntés erős és világos határozat. 

2019. március 20. A lényeg-részlet/Manfred Weber a Fidesz néppárti felfüggesztéséről (2019.03.20.)
00:34
00:00
Weber bejelentette azt is, hogy létrehoznak egy háromtagú értékelő bizottságot azért, hogy újraépítsék a bizalmat a Fidesz és a Néppárt között, ebben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács előző elnöke, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke kap majd helyet.

A néppárti frakcióvezető hozzátette, a Fidesz kizárása nem került le az asztalról, de előbb megvárják az értékelő bizottság döntését. Hangsúlyozta, hogy a néppárt átlátható és demokratikus módon hozta meg határozatát, titkos szavazással.

2019. március 20. A lényeg-részlet/Orbán Viktor a Fidesz néppárti felfüggesztéséről (2019.03.20.)
01:16
00:00
A döntés után Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke azt mondta, ragaszkodnak ahhoz, hogy őket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni. „Négy választást nyertünk, ezért azt választottuk, hogy mi egyoldalúan felfüggesztettük magunkat”– fogalmazott. 

A miniszterelnök szerint az európai parlamenti választások után a Néppárt és Fidesz is szabadon dönthet a kettejük viszonyáról. Bejelentette, hogy a Fidesz is felállította a maga bölcs bizottságát: Novák Katalin és Varga Judit államtitkárok, valamint Szájer József uniós képviselő a tagjai, ők fognak tárgyalni a néppárt "három bölcsével". 

A miniszterelnök szerint a Fidesz kizárásól folytatott vita a Néppárt jövőjéről szólt, amely az elmúlt hetekben kérdésessé vált. Arról beszélt, az EPP baloldali-liberális része azért akarta kitenni a Néppárt jobboldali részét, hogy a szervezet súlypontját liberálisabb irányba helyezze.

Azt is közölte, a Fidesz szeretné, ha az európai politikának az EPP maradna a legerősebb pártja, amelyben nem a baloldali-liberális gondolatok uralkodnának, ez azonban csak úgy lehetséges, ha a Néppártban a Fidesz is jelen van.

2019. március 20. Esti gyors-részlet/Balázs Péter a Fidesz néppárti felfüggesztéséről (2019.03.20)
06:15
00:00
Balázs Péter volt uniós biztos, volt külügyminiszter a Klubrádió Esti Gyors című műsorában úgy fogalmazott, ezt a döntést nehezen fogja Orbán győzelemként értékesíteni.

A magyar diplomácia egykori vezetője szerint a Néppárt határozata mindenképpen gátat szab a Fidesz „brüsszelezésének”, és a magyar kormánypártnak a nagyon elhasznált, migrációról szóló demagógiával is vigyáznia kell.

Balázs Péter szerint az eredményen az látszik, hogy Néppárt mindenképpen szerette volna megleckéztetni Orbánékat, megmutatni, hogy a Fidesz nem felel meg a normáinak, mégis, ha minden tekintetben jól viselkedik, van esélye visszatérni a Néppártba.