„Klubrádió
Reggeli gyors

Felfegyverkezhetnek a cseh polgárok

15/07/2020 14:51

| Szerző: Klubrádió

A fegyvertartás mellé állt a cseh kormány, ugyanis az emberek majd’ 70 százaléka szerint szükség van az ilyen fajta önvédelemre. Mások a biztonsági helyzet romlására számítanak.

2020. július 15. Reggeli gyors - részlet 20.07.15. Bőtös Botond
07:54
00:00

A kormány lépése váratlan, a fegyverszeretet pedig Közép-Európában meglehetősen szokatlan. Azonban tény, hogy Marie Benesová igazságügyi miniszter bejelentette: a kormány támogatja azt a szenátusi javaslatot, mely szerint a cseh állampolgároknak legyen alkotmányos joguk a fegyveres önvédelemre és védelemre.

Valójában a döntés nem annyira meglepő, a téma évek óta terítéken van. Bőtös Botond, az Átlátszó Prágában élő munkatársa először történelmi magyarázatot adott a csehek fegyverekhez való viszonyára, amely valóban elüt a környékben megszokottól. A 40-es években ott nagyon komoly fegyveres ellenállás alakult ki, a náci megszállás, majd a kommunista önkény hozzászoktatta őket a fegyverekhez. Szorosabb a kötődés, mint más máshol Közép-Európában. Mintegy 800 ezer fegyver van kint, körülbelül 300 ezer embernél az ismert adatok szerint.

 

A másik ok az Európai Unió szigorítási politikájában keresendő, amelyet a 2010-es évek közepétől, főként a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett merényletek után folytat. Ez a csehekben ellenállást váltott ki, az illiberális hatalmi tömb egy szuverenista élményfürdőben lubickol, használja, kihasználja a populizmust. Bőtös Botond emlékeztetett arra, hogy Magyarországon is hány embert lehetett megbolondítani a menekültveszéllyel, hát ez működik Csehországban is. Sokan elhitték, hogy az országukon keresztül akarnak kijutni a menekülők Németországba.

2017-ben a populizmus jegyében már tett egy kísérletet a kormány arra, hogy a fegyveres védelem legyen alkotmányos jog, az alsóházon át is ment a javaslat, de a szenátuson nem. Azóta változott a szenátus összetétele és azok a politikusok, akik már a jövőjüket tervezgetik, támogatják a javaslatot. Egy korábbi felmérés szerint ugyanis a csehek 69 százaléka fegyverpárti. Ezen kívül van az emberekben egy adag Amerika iránti szimpátia is, igaz, hogy az ottani fegyverviselési szabályok egészen mások.

A kormány most bejelentett döntése annyiban szokatlan csupán, hogy az előzetes szakmai anyagokból semleges álláspontra lehetett következtetni. A védelmi miniszter szerint néhányan megváltoztatták a vita során a véleményüket, „tekintettel a biztonsági helyzet alakulására”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.07.15. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre