„Klubrádió
Reggeli gyors

Kisvárosok a csőd szélén

27/04/2020 15:06

| Szerző: Klubrádió

Lehet, hogy júliusban már fizetésre sem futja sok kisvárosi önkormányzatnál. Miután hitelt nem vehetnek fel, kötvényt nem bocsáthatnak ki, az államtól függnek – mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ vezetője, Tab fideszes polgármestere. Szerinte valaminek történnie kell, a bajba került településeknek állami segítségre van szüksége.

2020. április 27. Reggeli gyors - részlet 20.04.27. Schmidt Jenő
07:29
00:00

Válaszra sem méltatta eddig a kormány a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét (TÖOSZ), amely egyeztetni szeretne főleg a Belügy- és a Pénzügyminisztériummal. Az önkormányzatok ugyanis egyértelműen ki vannak szolgáltatva az államnak, ha anyagilag nehéz helyzetbe kerülnek, mint most is, amikor jelentős adóbevételektől esnek el a helyi cégek leállása miatt.  Mivel hitelt nem vehetnek fel, kötvényt nem bocsáthatnak ki, csak a központi kasszából remélhetnek támogatást, tehát valaminek történnie kell, az államnak lépnie kell – erről beszélt Schmidt Jenő, a szövetség elnöke.

A TÖOSZ vezetője – aki a Somogy megyei Tab fideszes polgármestere elmondta, Magyarország 3200 településéből 2600 kicsi. A többinek körülbelül a fele olyan kisváros, amely a környéke centruma, vagyis közszolgáltatásokat lát el a körzetben. Ezeknek körülbelül a 60 százaléka, azaz nagyjából 150 kisváros lesz bajban, amelyikben csak egy-két nagy adózó, mondjuk üzem működik, és ezeknek leállása miatt az önkormányzatnak alig lesz adóbevétele. Közben az állam még el is von a településektől, például a gépjárműadót. Az pedig likvid pénz volt. Aztán az is látszik, hogy sok kisebb vállalkozás lehúzza a rolót.

Központi segítség híján már jelentkeznek a likviditási gondok, júliusra talán már bért sem tudnak fizetni. Őszre pedig jön az újabb gond, amikor már elfogy az alkalmazottak szabadsága, de nem lesz munka. Vagy elbocsátások jönnek, vagy a részmunkaidős foglalkoztatás, akár csupán napi 2 órában. Itt pedig nincs munkabértámogatás, mint a versenyszférában.

Schmidt Jenő arra számít, hogy hamarosan megindul az állam ostromlása a támogatásokért, az viszont, hogy melyik önkormányzat kap, és mennyit, az igen bizonytalan.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors/Interjú Schmidt Jenővel
2020.04.27., hétfő 07:35 
Műsorvezető: Szénási Sándor