„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus: Sajnos a vezetőink azt üzenik, hogy a járvány csak az időseket fenyegeti

24/03/2020 18:57

| Szerző: Klubrádió

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint jó lenne, ha az ország vezetői betartanák a saját maguk által meghozott szabályokat a koronavírus-járvány idején. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök maszk nélkül ment megszemlélni a repülőn Kínából érkezett egészségügyi felszereléseket. Falus szerint probléma, hogy az ország vezetői azt üzenik, a járvány csak az időseket fenyegeti, pedig külföldi példák alapján ez nem egyértelmű.

2020. március 24. Megbeszéljük / részlet, Falus Ferenc (20.03.24.)
16:10
00:00

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint sajnos az ország vezetői azt üzenik, hogy a koronavírus-járvány csak az időseket fenyegeti, pedig például az Egyesült Államokban az intenzív osztályon fekvő betegek 38 százaléka 20 és 50 év közötti. Jó lenne, ha azok, akik az ország irányításáért felelnek, betartanák a saját maguk által előírt szabályokat. Nem lát sok különbséget Rovó László szegedi egyetemi rektor esete (aki dél-tiroli síeléséből hazatérve önkéntes karantén helyett visszament dolgozni) és aközött, hogy Orbán Viktor egy „PR-akción” vesz részt maszk nélkül a repülőtéren.

A miniszterelnök egyébként hétfőn azt mondta – idézte fel Falus Ferenc –, hogy a regisztrált fertőzöttek közül több mint százan tünetmentesek, nem betegek. Ilyen magas arányú tünetmentes hordozásról a világon sehol nem számoltak be, tehát ha ez Magyarországra igaz, akkor szinte bárki potenciálisan fertőzhet.

A volt tiszti főorvos még egyszer kitért a maszkokra: elsőként elmondta, a sebészi maszk nem a használóját védi, hanem a másik embert. Ha nincs sebészi maszk, jó egy kendő vagy sál is, arra, hogy csökkentse a nyállal együtt kijövő vírusmennyiséget, amely egyébként másfél-két méterre eljuthat. Azok a maszkok, amelyekben lélegeztető szelep van, mint az FFP3-as, az egészségügyi dolgozóknak jók, ezek arra való, hogy ők ne kaphassák el a fertőzést.

Ezért szerinte a Nemzeti Népegészségügyi Központ plakátja (amely szerint ne viseljen maszkot, aki nem beteg) rendkívül álságos, azért találták ki, mert kevés a maszk. Az egy dolog, hogy az egészségügyiseknek kellene juttatni előbb, de mindenkinek maszkot kellene hordania Falus Ferenc szerint. Hozzátette: Csehországban, Szlovákiában például a tömegközlekedésre se lehet felszállni maszk nélkül. Egyébként a sebészi maszkot otthon is elő lehet állítani, „az is ér valamit”. A volt tiszti főorvos szerint ezeknek az eszközöknek az áfáját azonnal el kellene engedni, mert az nincs rendben, hogy a legszegényebbek is befizetik az áfát, amikor egy ilyen eszközt megvásárolnak a sokszor a szokásos ár százszorosáért.

Falus Ferenc hangsúlyozta továbbá: a szociális távolságtartást lehetőleg kényszerintézkedések nélkül kellene megvalósítani, de ha máshogy nem megy, akkor saját érdekünkben valamilyen módon forszírozni kell. Franciaországban például egy állami engedélypapírt kell otthon kinyomtatni, azt kitölteni, hogy boltba vagy gyógyszertárba megy, és azt ellenőrzik.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint háromszorosára nő az intenzív ágyak száma. Falus Ferenc azt mondta, az a legfontosabb, hogy ne kezdjen el exponenciálisan nőni a betegek száma. Ez Európa sok országában már így történt, ezért nincs okunk feltételezni, hogy nálunk másképp lesz, de ha megtartjuk a szociális távolságot, időt adunk, hogy legyen elég hely az ellátásra, orvos, ápoló, fogyóeszköz. Nemcsak az ágyról és a lélegeztetőgépről van szó tehát.

Beszélt arról is, hogy a járványnak akkor lesz vége megnyugtatóan, ha lesz oltóanyag, védőoltás, méghozzá elegendő mennyiségben, hozzáférhető áron. Addig ezek a karantén- és egyéb intézkedések arra jók, hogy lassítsák, hosszabb időre húzzák el a járványos időszakot, mert közben remélhetőleg sok olyan fejlesztés jöhet, amellyel lehet javítani a betegek helyzetén. Kínában is részben azt lehet látni, hogy miután elfojtották a járványt, és jönnek a lazítások, újra nő a megbetegedések száma.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Megbeszéljük...
2020. március 24., kedd 16:10
Műsorvezető: Bolgár György