„Klubrádió
Esti gyors

Falus: Látványos nézeteltérések vannak az egészségügy érdekcsoportjai között

1/07/2020 22:44

| Szerző: Klubrádió

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kifizettetné az „indokolatlan” koronavírus-tesztelést, az orvosi egyetemek viszont „őrszem-funkciót” betöltve tesztelik továbbra is a klinikáikra érkező betegeket. Ez Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint azt mutatja, hogy látványos véleménykülönbségek vannak az egészségügy egyes érdekcsoportjai között. Arról is beszélt, hogy legfeljebb százezren találkozhattak a vírussal, így csak idő kérdése, mikor ér át ide a környező országokból, ahol már nő is a napi esetszám.

2020. július 01. Esti gyors / részlet, Falus Ferenc (20.07.01.)
07:18
00:00

10 575 PCR-tesztből 3 lett pozitív a májusban végzett országos, reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton – jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője szerdán, az eredményekről tartott sajtótájékoztatón, amelyről az MTI számolt be. Az adatok alapján a vizsgáltak közül 70 ember esett át a koronavíruson. 

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost kérdeztük az Esti gyorsban. Közölte: a vizsgálat eredménye azt mutatja, kizárt dolog, hogy 100 ezernél több ember lenne ma Magyarországon (a május óta eltelt időt is belekalkulálva), aki átfertőződött, tehát feltehetően 9,6 millióan még nem találkoztak a vírussal, bőven van lehetősége, hogy megfertőzzön embereket.

Egészen biztos, hogy átér ide a vírus a környező országokból, attól függ, mikor, hogy mennyire óvatosak az emberek és mennyit tesztel az állam – Falus Ferenc szerint nagyon keveset. Pont az SE vizsgálatának egyik érdekes pontja volt, hogy az orvosképző egyetemek továbbra is végzik a tesztelést azoknál a betegeknél, akik bekerülnek az egyetemi klinikákra, úgy fogalmaztak, ezzel őrszem-funkciót töltenek be. Ez ellentétes a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvárásával – hívta fel rá a figyelmet a volt tiszti főorvos –, amely „megfenyegette” a kórházakat, hogy ha úgymond indokolatlanul tesztelnek, annak a költségeit rájuk terhelik. Ha sok a pozitív, akkor nem védekeztek eléggé a járvány ellen, ha kevés, akkor meg túl sok pénzt költenek tesztekre. Ez nagyon megnehezíti a kórházi vezetők nyugodt, higgadt döntését – tette hozzá. Úgy tűnik, az egészségügy bizonyos érdekcsoportjai között látványos véleménykülönbségek vannak, ez megjelent Cserháti Péter felmentése ügyében is. A szakemberek tudják, hogy tesztelni kell.

Koronavírus - Országos szűrővizsgálat-sorozat – Kecskemé
 
 Vért vesznek egy nőtől a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrések elvégzéséhez Kecskeméten 2020. május 7-én. Bács-Kiskun megyében a mintákat a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be 954 lakostól, akik előzetesen értesítést kaptak az országos szűrővizsgálatban való részvételre. A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban négy egyetem - a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem - vesz részt. A programba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva, ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. Fotó: MTI/Bús Csaba
 


Falus Ferenc szerint egyébként nemzetközileg jelentős eredmény, hogy ezt a vizsgálatot az orvosi egyetemek ilyen gyorsan, ilyen jól el tudták végezni, és reméli, hogy komoly tudományos szaklapok foglalkoznak majd az eredményekkel. Megjegyezte, a konferenciáról készült képeken az látszik, hogy akik éppen nem beszélnek, azokon maszk van, tehát a példamutatásban is mást üzennek, mint „más vezetőink”.

A fertőzöttség mértéke alacsony, de a volt országos tiszti főorvos szerint mindenképpen időt nyert az ország, ez fontos, ennek örülni kell. Sokkal több információ van az óta a vírusról, a tüneteiről, a gyógykezeléséről, jobban felkészült az egészségügy. A tünetekre kitérve azt mondta: bár korábban a tesztelés fő kritériuma volt, hogy lázas legyen az illető, az említett vizsgálat azt mutatta, hogy a leggyakoribb tünetek a fejfájás, a köhögés, a hasmenés, a szaglás, ízérzékelés eltűnése és a fulladás, tehát a láz nincs is az elsők között. Nagyon nehéz eldönteni, hogy kiket kell tesztelni, így Falus Ferenc szerint akinél felmerül a gyanú, hogy elkapta a vírust, azokat mindenképpen, nehogy továbbfertőzzenek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bús Csaba

Esti gyors
2020. július 01., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor