„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Orbán félrebeszél, a járványt nem úgy kell megfékezni, hogy a kontaktkutatást ellehetetlenítik

6/12/2021 18:24

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem a PCR-tesztek megsemmisítése a nagyobb baj, hanem az, hogy a teszteket hagyta a kormány megromlani – véli Falus Ferenc. A volt országos tiszti főorvos szerint a kormány nem fektet elég energiát a kontaktkutatásba, így a járvány terjedését sem tudja féken tartani. Úgy látja, a miniszterelnök saját tanácsadóira sem hallgat.

2021. december 06. Megbeszéljük - részlet 21.12.06. Falus Ferenc
09:05
00:00

A kormány járványkezelése mindennek nevezhető, csak következetesnek nem – véli Falus Ferenc. A volt országos tiszti főorvos hozzátette, hogy a kormányzat a gazdaság működését, látszólagos gyarapodását fontosabbnak tartja, mint az emberek egészségét.

Összehasonlította a magyar és a sokkal nagyobb lakosságú kanadai állapotokat, ahol 20 ember halálánál nemzeti gyászt jelentettek be, nálunk pedig a napi halálozási adatok alapján olyan helyzet alakult ki, "mintha minden nap lezuhant volna egy repülő". Falus szerint kellő odafigyeléssel, megfelelő intézkedésekkel, tömegrendezvények nélkül akár a vírus okozta betegségben elhunytak felét meg lehetett volna menteni.

Orbán a hétfői plenáris ülésen a megsemmisített közel egymillió PCR-tesztről azt mondta, hogy "a PCR-teszt semmin sem segít. Az oltás, az segít". Falus szerint Orbán félrebeszél, fogalma sincs arról, hogy a járvány megfékezéséért mit kell megtenni. Ennek legfőbb okát abban látja, hogy a miniszterelnök a saját tanácsadóira sem hallgat

"A járványt úgy lehet féken tartani, ha kevés fertőző forrás van a környezetünkben, ezek számát kell csökkenteni. Ezt csak úgy lehet, ha a fertőzötteket megtaláljuk – lehetőleg még tünetmentesen – és a fertőzött kontaktjait is feltérképezzük, és közülük a fertőzötteket elkülönítjük" – mondta. Hozzátette, semmiféle mentség nincs arra, hogy a megsemmisített PCR-teszteket előbb "hagyták megrohadni" és emiatt kellett megsemmisíteni.

Hangsúlyozta, a nyájimmunitás nem fog bekövetkezni, ha minden védelem nélkül ráengedik a lakosságra a vírust. Ezzel lényegében ellentmondott Rusvai Miklós álláspontjának.

Az omikron törzsről továbbra is csak annyit tudott elmondani, hogy kevés információ áll rendelkezésre, épp ezért ébernek és türelmesnek kell lenni.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
Falus Ferenc
 Fotó: Illyés Tibor/MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Falus Ferenccel
2021.12.06., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György