„Klubrádió
Esti gyors

Falus Ferenc: Most kellene megfogni a járványt!

26/08/2020 23:07

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Már rég nyilvánosságra kellett volna hozni egy pandémiás tervet, hogy az emberek tudják: mire számíthatnak. A válságot nem a kormány, hanem a lakosság kezelte.

2020. augusztus 26. Esti gyors - részlet 20.08.26. Falus Ferenc
06:32
00:00

A hivatalos adatok szerint nincsenek gócpontok, a legújabb adatok szerint 73 új fertőzöttet találtak, de nem látható a fertőzöttek közötti összefüggés. Nem végeznek elég tesztet Magyarországon, ezért nehéz felmérni a veszélyt. Annyit lehet tudni, hogy egy koronavírust hordozó ember nyolc-tíz másikat fertőz meg átlagosan. Azonban például az országhatár átlépését szabályozó intézkedések nem sokat érnek. Ha valaki egy pirossal jelzett országból érkezik úgy, hogy egy zöld országon áthalad, akkor megússza a karantént, a vizsgálatot. A szeptembertől tervezett utazási korlátozások tehát látványosak, ám hatástalanok.

Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos szerint hiányzik a példamutatás. Az ország vezetői a nyilvános megjelenésekkor nem mutatják, hogy például maszkot kellene viselni. Oltásellenes és vírustagadó előadások hangozhatnak el egy konferencián. Nincs egy nyilvános pandémiás terv, amely megmutatná, hogy milyen helyzetben mit tesz majd a kormány, és mit kell tenniük az állampolgároknak. Falus Ferenc szerint felmerül a gyanú, hogy a kormány szándéka az emberek bizonytalanságban tartása azért, hogy úgy gondolják: ezt csak a kormány tudja megoldani. Miközben egyértelmű, hogy a tavaszi válságot a lakosság kezelte, nem a kormány.

Azt mutatják a számok, hogy egy szokásos, szezonális influenzában többen betegszenek meg, mint a tavaszi járványhullámban. Az előbbinél körülbelül egymillió emberről beszélhetünk, míg most ennek a számnak a negyedéről. Ha úgy tetszik: szerencsések voltunk. Azonban a vírus itt van, most kell és lehet megfogni a járványt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:Flicr.com.

Esti gyors
2020. augusztus 26. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor